Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Stendhal (1783–1842)

Stendhal (1783–1842)
Vlastním jménem Heinrich Beyle, tvoří přechod romantismu k realismu, hrdinove románů jsou vášniví i ctižádostiví.

Díla:
– přechod mezi romantismem a realismem; psychologická próza
– román Červený a černý – příběh Juliena Sorela, jeho ctižádostivost a snaha vyniknout ve společnosti i cestou pokrytectví a přetvářky; barvy symbolizují vojenskou uniformu a kněžskou kariéru, prostřednictvím žen získává různé světské a církevní pocty, nakonec hyne na popravišti. Tento román byl později také zfilmován.
– román Kartouza parmská – příběh mladého šlechtice, dějiště v Itálii a v bitvě u Waterloo; intriky, pokrytectví, tragický konec

Alfred de Musset (1810–1857)
Byl básník, přátelil se s romantickou spisovatelkou George Sandovou, Mussetovi bylo 23 let a jí 29. Pro její výstřednost ji Napoleon vypověděl z Paříže, jako spisovatelka byla průměrná první emancipovaná žena. Musset byl žárlivec a tak s ním George přerušila vztah. Tímto přátelstvím je poznamenáno celé jeho dílo.

Dílo:
– román Zpověď dítěte svého věku – zde pravdivě popisuje svůj život, intimní a generační román s autobiografickými rysy (vztah k spisovatelce G. Sandové),
– drama Se srdcem divno hrát - (jemná povahokresba a lyrická atmosféra)
– básnický cyklus Noci – soubor čtyř rozsáhlých lyrických básní – Noc květnová, Noc srpnová, Noc říjnová, Noc prosincová – je z nich nejlepší, v celé, této básni popisuje svůj život a doprovází ho neznámí černý dvojník a až na konci se dozví, že je to samota.

Žádné komentáře:

Okomentovat