Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

PROVEDENÍ MONTÁŽE SKELETU - Montáž sloupů

9.2) Montáž sloupů

a) Připravenost k montáži sloupů
- Pro zahájení montáže prvního podlaží jsou zabetonovány základy ( patky ), osazeny kotevní železa pro přivaření sloupu nebo osazeny dílce prefabrikovaných patek, osazeny základové trámy, provedeny veškeré ležaté inženýrské sítě v objektu, provizorně zakryty kanály pro ÚT a ZT a provedeny podkladní betony. Do podkladních betonů jsou osazeny oka z betonářské oceli pro kotvení táhel příček a panelů opláštění.
- Pro montáž sloupů 2.podlaží je smontováno a zmonolitněno celé první podlaží, musí být osazeno ochranné hrazení po obvodu objektu, u prostupů ve stropu, schodišťovém prostoru a na schodišťových ramenech.
Doprava sloupů ze skládky na místo montáže je prováděna jeřábem. Při montáži sloupů musí být věnována pozornost BOZ.

b) Montážní postup
- Kontrola vertikálního a horizontálního založení a propsání os v příčném a podélném směru. Propsání se provádí v prvním podlaží na podkladním betonu, v dalších podlažích na stropech.
- Vyrovnání výšky nivelací v celém půdorysu v místech sloupů s ohledem na nejvyšší místa cementovou maltou a vložením ocelové distanční podložky velikosti 20/20/5 mm do místa středu osazení sloupů. Pokud vyrovnací výška přesahuje 35 mm, musí být provedeno vyrovnání uložné plochy stykovým betonem stejné třídy jako beton sloupů. Technologická přestávka ( tvrdnutí malty ).
- Na skládce se sloup očistí na dosedací ploše, zkontroluje kompletnost a do montážního otvoru v horní části sloupu se zapne závěs pro montáž. Ještě před zdvihnutím se na obou koncích vyznačí osy sloupů ( u všech stran ). Dále se sloup dopraví nad místo osazení ( 300 mm ), ustálí se za pomoci dvou montážníků, kteří sloup směřují tak, aby středy stěn sloupů byly naproti značkám os sloupů vyznačeným na podkladním betonu, nebo stropu. Sloup se zvolna spustí do maltového lože. Přesné osazení (svislost, směr ) se provede pomocí klínů z tvrdého dřeva nebo ocelových páčidel. Po zatvrdnutí malty ( 70% pevnosti ) se klíny vyjmou a místo se zaomítne cementovou maltou.
- Po osazení sloup stále zůstává v závěsu.
- Provede se odpojení závěsu a svařeč dokončí přivaření trnu k ocelové bodce oboustrannými koutovými svary. Po skončení svaru svařeč odstraní ze svarů strusku a připojí na jeden ze svarů svoji zančku. Provede se kontrola ( stavbyvedoucí, dozor ) obvyklá po dokončení ucelené části – patra ( zápis ve stavebním deníku ) a svary se zaomítnou cementovou maltou.
- Nejdříve se osadí sloupy rohové, podle nichž se potom ostatní sloupy vyrovnávají do šňůry.

Žádné komentáře:

Okomentovat