Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

PROVEDENÍ MONTÁŽE SKELETU - Montáž průvlaků

9.3) Montáž průvlaků

a) Připravenost k montáži průvlaků
- Průvlaky je třeba osazovat nejdříve za 24 hodin po osazení sloupů z důvodu zatvrdnutí maltového lože pod sloupy.
Doprava průvlaků ze skládky na místo montáže se provádí jeřábem. Při montáži průvlaků musí být věnována maximální pozornost bezpečnosti práce, zejména při navádění průvlaků na vyčnívající výztuž sloupů. Jeřábník musí v poslední fázi při osazování prvku použít mikrozdvihu. Ve 2. podlaží a vyšších je po obvodu a u prostupů osazeno ochranné hrazení. Průvlaky montují dva montážníci. Postavení jeřábu je třeba volit tak, aby při osazování průvlaků ve výšce nebylo třeba použít pojezdu jeřábu.

b) Montážní postup
- Propsání váhorysu na všech sloupech a kontrola výšky zhlaví sloupu pro uložení průvlaků. Pokud bude rozdíl a potřeba vyrovnání – nadbetonování sloupu ( výjimečně ), použije se rozebíratelného bednění a stykový beton musí být o stejné třídě jako beton průvlaků ( technologická přestávka ).
- Na navlhčené hlavy sloupů se nanese maltové lože o tl. 20 mm.
- Doprava průvlaků k místu uložení směrem proti montážníkům. Po ustálení průvlaku nad místem uložení ( 300 mm) se za pomoci dvou montážníků, kteří průvlak směřují tak, aby otvory v průvlaku po spuštění byly navlečeny na vyčnívající výztuž sloupů, provede osazení průvlaků.
- Doporučovaný způsob osazení průvlaků je za pomoci montážního žebříku s plošinou. Provádí se spoje svařováním hlavní výztuže a zálivka spoje – stykový beton po odbednění obou svislých spar styku průvlaků. Zálivka mezi průvlaky se provádí do úrovně ocelové destičky, spojující hlavní výztuž průvlaků.
- Spojování hlavní výztuže průvlaků. Vnitřní styk – po osazení dvou průvlaků se provede přivaření stabilizačních destiček, které brání překlopení průvlaků a použijí se v případech jednostranného ukládání stropních panelů nebo při ústupové montáži. Stabilizační destička je z oceli 10373, tvaru rovnostranného trojúhelníka o rozměru stran 60 mm a tl. 10 mm. Přivaření stabilizačních destiček se provede jednou stranou k vyčnívající výztuži sloupu tak, že druhá strana se opírá o beton průvlaku. Destičky se přivařují vždy ne té straně průvlaku, proti níž budou jednostranně ukládány stropní dílce. Dále se provede vzájemné svaření hlavní výztuže průvlaků. Doporučuje se provádět tento styk pomocí ocelové destičky v průměru 30 mm uprostřed nebo ocelových vaničkových příložek. Pro styk průvlaků posledního podlaží se použije stejná ocelová destička, ale s přivařenými kotevními železy průměru E 10.

Žádné komentáře:

Okomentovat