Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Stanovení sumy vápníku a hořčíku tj. tvrdost vody - Chemie stavebních látek

Pomůcky:
pipeta-25ml, byreta, odměrná baňka 250 ml , titrační baňky, analytická nálevka, amoniakální tlumivý roztok pH 10 v odměřovací nádobě tzv. „bažant“ , Chelaton 3 –odměrný roztok c=0,05 mol/l, hydroxid sodný c=0,2 mol/l, eriochromčerň T-indikátor v tuhé směsi s chloridem draselným (1+99).

Podstata:
Pravidelnou součástí podzemních i povrchových vod jsou kationty dvojmocných kovů alkalických zemin, především pak vápníku a hořčíku. Jejich přítomnost je závislá na množství rozpuštěného oxidu uhličitého, který zajišťuje rovnovážný stav rovnice:

CaCO3 + CO2 + H2O = Ca2+ + 2HCO3-

Tyto složky lze společně stanovit chelatometrickou titraci na eriochromovou čerň T jako indikátor při pH 10. Je-li speciálně požadováno, stanovuje se vápník samostatně na indikátor murexid nebo fluorexon při pH 12 -13.Koncentrace těchto iontů určuje celkovou tvrdost vody, která je definována jako součet koncentrací (Mg2+ + Ca2+ + Sr2+ + Ba2+ ) v milimolech na litr.V podstatě je lhostejné jaká sloučenina uvedených iontů je přítomna, zda jde o sírany, hydrogenuhličitany či jiné soli,zda převažuje kation Ca2+ či Mg2+

Postup:
Ze zkumavky kvantitativně převedeme dané množství látky do odměrné baňky a doplníme destilovanou vodou na 250 ml a promícháme. Pipetujeme 25 ml roztoku do titrační baňky. Postupně přidáváme 10 ml amoniakálního tlumivého roztoku. Po promíchání přidáme malé množství indikátoru, až se roztok zbarví vínově červeně. Titrujeme odměrným roztokem Chelatonu 3 do modrého zbarvení.

Vzorek 1.
spotřeba titrantu - 7,6 ml

Vzorek 2.
spotřeba 7,5 ml

Vzorek 3.
spotřeba 7,7 ml

Výpočet tvrdosti vody: 0,05 . 7,6 .(1000:25)=15,2 milimol/l

Tvrdost zjišťovaného vzorku vody je 15,2 milimolů kationtů dvojmocných alkalických kovů v litru.

Žádné komentáře:

Okomentovat