Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Technologie stavebních procesů - Lešení - II

6. Stroje a pomůcky
Kolečka, běžné tesařské nářadí
Materiál HAKI lešení:
- patka 20 ks
- sloupek
3 m 80 ks
2 m 20 ks
- podélník 3 m 126 ks
- příčník 1,2 m 70 ks
- zábradlí
3 m 40 ks
1,2 m 28 ks
- kotvení 25 souprav
- zavětrování 26 souprav
- příchytky 24 ks
- žebříky 6 ks

Celková hmotnost lešení: 4 387 kg

Podlážky: 189 bm 378 ks / á 0,5 m (cca 2,6 t)


7. Pracovní postupy
Pracovní četa je složena z 5 pracovníků.
Montéři si nejdříve připraví materiál podle druhu dílců potřebných pro založení lešení. Každá dvojce patek se podloží fošnou v příčné poloze směrem k fasádě. Po rozmístění fošen a patek se začne montovat od nejvyššího místa terénu. Na patky se postaví první pár sloupků dlouhých 3m, spojí příčníkem zasazeným do nejnižších třmenů sloupků a zajistí pojistkami. Příčníky a podélníky, které nemají v pořádku pojistky, se nesmějí k montáži použít. Jeden pracovník přidržuje sloupky, druhý nasadí na sloupky podélníky, ty pak spojí s druhou dvojicí sloupků a sloupky s příčníkem. Tím je založeno první pole lešení. Pak se libelou přezkouší vodorovnost podélníků a příčníků. Jeden pracovník vyvažuje a druhý podkládá sloupky na patce roubíky.
V montáži lešení se pak pokračuje obdobným způsobem navázáním na druhé pole, až na potřebnou délku lešení. Na podélníky se pak položí podlahové dílce. Pokračuje se v osazování příčníků a podélníků ve výšce 2 m nad spodními podélníky po celé délce lešení. Tím je konstrukce dostatečně tuhá a lze položit druhou podlahu. K lešení si montéři připraví materiál potřebný k montáži dalšího patra.
Podélníky a příčníky druhého patra se umisťují a montují po osazení zábradlí prvního patra. Dále se provede podélné vyztužení lany s rozmístěním podle montážního výkresu.
Kotvení se provádí ve vodorovném směru ve vzdálenosti 6 m (každý druhý sloupek), ve svislém směru po 3 m (každý sloupek). Kotví se kotevní spojkou a táhlem. Spojka se upevňuje na sloupek. Délka kotevního táhla se upraví podle potřeby. Druhý konec táhla je opatřen dvojitým hákem., který se zachytí do oka se šroubením osazeným ve zdivu hmoždinkou. Pevnost oka ve zdi proti vytržení musí být nejméně 200kp.
Příchytky se používají k zachycení zarážkových prken (záklopek). Upevňují se na vnější straně podlahy, aby zabránila pádu předmětů z podlahy lešení. ČSN předepisuje prkna o tloušťce 26 mm a šířce min. 10 cm.
Závěsný žebřík slouží jako komunikační spoj mezi patry. Je dlouhý 2 350 mm, je zhotoven z trubek o průměru 28 mm a na zadní straně opatřen 3 páry závěsných háků.


8. Jakost a kontrola kvality
Na provádění lešenářských prací bude osobně dohlížet stavbyvedoucí nebo jím pověřený mistr. V průběhu a po ukončení prací bude vždy proveden zápis do stavebního deníku. Lešení musí být každých 14 dní kontrolováno (pojistky, kotvení, podlážky, zavětrování, …)


Článek podporuje:
přírodní linoleum, korkové plovouci podlahy, parkety a vlysy

Žádné komentáře:

Okomentovat