Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Stanovení chemické spotřeba kyslíku manganistanem- CHSKMn - Chemie stavebních látek

Pomůcky:
pipeta-50ml, byreta, Erlenmayerova baňka, titrační baňky, analytická nálevka, kahan, trojnožka, kyselina sírová (1+2), kyselina sírová (1+15), manganistan draselný c=0,0099 mol/l , kyselina šťavelová c=0,01 mol/l

Podstata:
K chemickému rozboru betonářské vody podle ČSN 73 2028 se odebírají dva litry vzorku do skleněné, speciálně čištěné láhve se zabroušenou zátkou. Ta se před odběrem ještě třikrát vypláchne zkoušenou vodou. Pak se láhev opatrně naplní až po horní okraj hrdla a ihned se důkladně zavře. Na štítek se napíše vedle označení původního vzorku též datum, místo a hloubka odběru, druh vody (podzemní, studniční, říční apod.), jméno vzorkaře a další potřebné údaje.
CHSK je hlavním kritériem pro posouzení koncentrace veškerých obsažených organických látek. Jako oxidovadel při stanovení CHSK se užívá KMnO4 nebo K2Cr2O7 a oxidace se provádí za přesně stanovených podmínek.

Postup:
Do Erlenmayerovy baňky napipetujeme 100 ml vzorku vody. Přidáme 5 ml zředěné kyseliny sírové, 20 ml manganistanu draselného a několik varných kuliček. Směs rychle zahřejeme k varu ( do 5 min.), var zmírníme a vaříme pod mineralizační zátkou ( použijeme obrácenou nálevku) 10 minut. K horkému roztoku přidáme za stálého míchání 20 ml kyseliny šťavelové. Titrujeme bezbarvý roztok za horka odměrným roztokem KMnO4 do slabě růžového zabarvení. Teplota při titraci nesmí klesnout pod 80oC.

Výpočet: ( Vs-Ve ) . c .M (1/2 O) .103
Vo
Vs........objem odměrného roztoku manganistanu při titraci slepého vzorku
Ve........objem odměrného roztoku manganistanu při titraci
Vo........objem vzorku použitého pro stanovení
c...........látková koncentrace odměrného roztoku KMnO4
M (1/2 O) = 8 g/mol

Vzorek č.1
spotřeba manganistanu- 5,7 ml


Vzorek č.2 (slepé stan.)
spotřeba manganistanu- 4,2 ml

( 5,7-4,2 ) . 0,0099 . 8 .1000 :100 =1,188 mg/l

Koncentrace organických látek ve vodě je 1,188 mg/l.

Žádné komentáře:

Okomentovat