Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Stanovení titru roztoku Chelatonu 3 - Chemie stavebních látek

Pomůcky:
pipeta-25ml, byreta, odměrná baňka, titrační baňky, analytická nálevka, urotropinový tlumivý roztok,Chelaton 3,xylenolová oranž-indikátor tuhé směsi s KNO3 v poměru 1+99
Podstata: Chelatometrie je odměrná analýza a spočívá v tom,že mezi stanovovaným kationem kovu v analyzovaném roztoku a odměrným roztokem organického činidla vzniká při vhodném pH nepatrně disociovaný,rozpustný komplex.První přebytek činidla v titrovaném roztoku po dosažení bodu ekvivalence se projeví změnou zbarvení vhodného,tzv. metalochromního indikátoru. Vzniklé komplexy se nazývají chelátya pro tento oddíl odměrné analýzy se používá názvu chelatometrie.Jako odměrné činidlo se nejčastěji používá disodná sůl kyseliny etylendiamintetraceové, Na2H2C10H12O8N2 . 2H2O , jejíž český obchodní název je Chelaton 3 a mezinárodní zkratka di-Na EDTA.Pro tuto sůl se často používá zkráceného vzorce Na2H2Y. 2H2O, kde Y je anion čtyřsytné kyseliny etylendiamintetraceové. Ve vodném roztoku se tato sůl disociuje podle rovnice:

Na2H2Y = 2Na+ + H2Y2-

Tento rozpustný anion H2Y2- tvoří pevné komplexy-cheláty s celou řadou kationů:Ca2+, Mg2+, Zn2+, Pb2+, Bi3+ aj.,jejichž stálost závisí na pH roztoku (podle toho volíme prostředí při vlastní titraci). Příslušné komplexy se tvoří ve stechiometrickém poměru 1 atom kovu: 1 atom kyseliny, bez ohledu na mocenství příslušného kationu.
Základní látkou v chelatometrii je i samotný Chelaton 3 p.a,který je však dost drahý a není vždy v dostatečné čistotě.Proto se podstatně častěji stanovuje titr odměrného roztoku o přibližné koncentraci c=0,05 mol/l na vhodnou základní látku.K tomuto účelu je vhodné použít následující:Zn.Ni,Cu, Bi, ZnO, PbO, CaCO3, PbCl2, Pb(NO3)2 a další.Zejména poslední jmenovaný dusičnan olovnatý je obzvlášť vhodný, poněvadž má ze všech uvedených sloučenin největší molekulovou hmotnost a i jinak vyhovuje všem požadavkům na základní látky.

Žádné komentáře:

Okomentovat