Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Arne Nesse

Přítomnost života mění chemické složení půdy. Z toho lze na jiných planetách zjistit, zda tam je či byl život. Llavelock měl ekomionální vztah k přírodě. Je tak unesen, ze již nemluví o planetě jako systému, ale o planetě jako živé bytosti. Není to životem jednotlivců, ale život jako jedno. V tomto hlubinném ztotožnění se ztotožňujeme se životem vůbec, s Gáiou jako živoucí planetou. V tomto okamžiku nás přestane záležet na existenci deštných pralesů. Jestliže zničíme přírodu nezničíme život, ale pouze sami sebe. Život zde zůstane i po nás. Toto přesunutí morálky za hranici lidské morálky je ten, že když zabiji komára, dopouštím se stejného zločinu jako zabití člověka. Ten kdo ohrožuje život na zemi je jeden přemnožený druh: člověk. Člověk a jeho technologie je nositelem zla. Naše morální povinnost: aby 90 % lidí zemřelo (Goldsmith). Atomové zbraně jsou vynikající vynález: cesta k redukci přemnoženého lidského druhu, když se uvolní místo, tak pro krásnou přírodu na naší planetě.
Má určitá komunita právo vykácet kus lesa, aby mohl přežít a pěstovat tam obilí? Gája mlčí. Hlubinný aktivista přijde a řekne: ve jménu Gáji... Musí přijít někdo, kdo bude mluvit za Gáju (jako filosof král mluví za dobro).

12. Etika životního prostředí. Ekologická krize jako výzva ke kvalitativní změně etiky.

Universitas 4/99
Arne Nesse
V podstatě je hlubinná ekologie totalitní koncepce, která nepočítá s reálným světem.
Mám se ztotožnit s kaprem či štikou. Hranice lidské morálky nelze překračovat za hranice lidské populace. V přírodě je jeden druh potravou druhu jiného. Proto morálku nelze přenášet do světa přírody. Pokud bychom chtěli rozšířit hranice morálky - nezabiješ. Zkuste tuto morální hodnotu rozšířit. To bychom museli přírodu zničit. Pokud bychom chtěli vytvořit morální normy pro celý svět, museli bychom udělat ze lva vegetariána, což nelze - lev nikdy trávu žrát nebude. V hlubinné filosofii jsou pravidla v přírodě přenášena naopak i na lidskou společnost. To je druhý extrémní příklad. Takto se daná situace nedá řešit. Jediný způsob jak zachránit přírodu (přemnožení lidské populace) - řešení: 90 % populace musí vyhynout.

Žádné komentáře:

Okomentovat