Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Kapitalista platí zaměstnanci hodnotu jeho pracovní síly

Kapitalista platí zaměstnanci hodnotu jeho pracovní síly. Na základě tržních zákonů mu platí tolik, aby přežil a aby byla společnost zachována dalšími generacemi. Nadprodukt zůstává nezaplacený. Kapitalista nikdy neplatí celý výrobek. Kapitalista totiž neplatí za výrobek, ale za pracovní sílu (viz otrok a pán). Tady Marxova teorie pomalu končí. Dokazuje, že vývoj dalších technologií vyloučí vykořisťování člověka člověkem. Mluví se zde o různých posunech hodnot, ale jeho teorie neodpovídá praxi (byl si toho vědom). Chceme-li humanizovat společnost, musíme změnit charakter dělby práce ve společnosti. Životní podmínky určují, jaký budou mít lidé charakter. Snažil se dokázat, že soukromé vlastnictví výrobních prostředků musí být zrušeno. Snaží se dokázat, proč by měl kapitalismus zaniknout. Ale jak by měla socialistická společnost vypadat již nezkoumal. Společnost má schopnost samopohybu již v sobě. Musíme zkoumat zákonitosti vývoje společnosti a empiricky odvodit, co se stane.
Zespolečenštění vlastnictví výrobních prostředků (nerovná se zestátnění).
Zbytek v textu!

4. totalitní zkušenost: nacistická a komunistická totalita, podstata systémů, kořeny a jejich morální důsledky.


1. Marxova filosofie zahýbala evropskou kulturou, jestliže chceme porozumět tomu co se stalo - aby se to nemohlo znovu opakovat, je třeba znát důvod a příčiny
2. minulá totalitní zkušenost (1938) a končí 1989 v našem myšlení zanechala stopy. Je důležité si uvědomit jaké to jsou stopy a zda s nimi můžeme něco udělat či ne.
Na první pohled byl projekt velmi sympatický. Vycházel z ideje, že se vytvoří společnost, která bude založena na
rovnosti lidí (nebudou páni a otroci)
vláda lidu (nikoliv privilegovaných vrstev, lidé budou vládnout sami sobě - u nás se tento typ nazýval lidová demokracie)
solidaritě (základním motivem bude pomoc člověka člověku cestou tvořivé spolupráce)
svobodě
Základní pocit až do konzumní společnosti je úzkost, strach, že nebudou naplněny základní lidské podmínky umožňující přežití člověka. Socialismus měl být realizován díky tomu, že se poznaly základní zákony filosofie dějin a díky tomu, že si je osvojila avantgarda (komunistická strana). KS vede lid k socialismu, který naplní výše uvedené humanitní ideály. To, že povede lid znamená, že bude řídit společnost. Je to vedoucí úlohou strany. Nevyčerpává se pouze v oblasti ekonomické, ale má vedoucí úlohu ve všech oblastech lidského života (tedy i v kultuře, umění aj.).
Základní podmínkou pro dosažení těchto cílů je úspěšný hospodářský rozvoj (snaha vyhnout se hospodářským krizím - centrální plánované hospodářství, zestátňování). Úkoly pro podniky jsou dány zákonem.

Žádné komentáře:

Okomentovat