Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Principy společnosti a jejich řešení

Když hovořím o principech společnosti a jejího řešení, musím se vidět na obou pólech ve společnosti, ve kterých bych se mohl ocitnout. Nemusím být pouze pánem, ale mohl bych být také otrokem. Líbilo by se mi ve světě jako otrok? Myslet z pozice jiného s tím, že nemohu být přesvědčen o univerzální platnosti své pravdy, svého dobra. Jednota je možná pouze za cenu teroru. Kdybychom všichni mysleli stejně jako filosof král, museli bychom mít všichni stejné mozky. Všichni nemůžeme myslet stejně. Když dáme lidem svobodu, ze své přirozenosti budou mít různé názory. Jednota je možná pouze za cenu toho, že ty kteří myslí jinak donutíme silou, aby věřili nebo vymýváním mozků. Tento postup, kritická sebereflexe dospěla k poznání: přirozeností světa není jednota, ale mnohost (různost).
Tolerance = razí se jiný termín: pluralismus (mnohost) pravd, dober, pohledů na věc, žádná hierarchie. Všechna metafyzická vyprávění jsou stejně oprávněná. Žádné si nemůže dělat nárok na dominanci nad ostatními.
Postmoderna. Moderna = univerzální Pravda, Dobro existuje. Postmoderna = není žádná univerzální pravda či dobro. Nikdo nemá právo zavazovat druhé. Základní lidské právo je právo na nesouhlas, být jiný, rozdílný (např. jednotné školní uniformy versus oblékání žáků v dnešní době). Kdyby se měšťan oblékl ve středověku jako šlechtic, mohl by být popraven.
Musíme pochopit, že co miluji já, nemusí milovat druzí. Proto nemám žádné právo jim vnucovat to, co miluji já. Přes tuto různost se musíme naučit komunikovat, naučit se dívat na svět očima druhého.
Já jako akcionář lesnické společnosti se podívám na les a vidím milion USD. Musím se na něj také podívat pohledem indiána, který v tomto lese žije. Postmoderna se domnívá, že je první filosofií, která je základem demokracie. Všechna evropská filosofie nezakládá demokracie. Demokracie - vláda lidu, mnohosti je mechanismem, kde se zjišťuje názor většiny. Musím předpokládat, že všechny jednotlivé názory jsou platné. Že mají hodnotu. V osvícenství ji nemají: nejsme vzdělaní, rozumní,... V postmoderně není žádná pravda, každý z nás má stejný nárok a podíl na moc jako každý jiný. Pluralita světa - filosofická legitimizace demokracie jako vlády množství.

Žádné komentáře:

Okomentovat