Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Současně se změnami systémů (Antika,... osvícenství) se mění i právo

Současně se změnami systémů (Antika,... osvícenství) se mění i právo, to co může být v jedné době považováno za spravedlivé se v jiném může jevit jako zosobnění zla. Marx se přiklání k Hegelovi a jeho filosofii, která je vývojová. Boj protikladů je příčinou dění. Svět se děje proto, že jsou zde protikladné síly. Dialektická triáda: teze, antiteze, syntéza. Díky tomu je možnost vývoje. Máme logický filosofický systém, který vysvětluje vývoj dějin. Předcházející myšlení o společnosti: dějiny tvoří velké osobnosti, jsou to dějiny velkých postav a panovníků. Dějiny tvoří to, pro co se rozhodl Karel IV.
1. nemáme filosofii dějin, hledáme nějakou zákonitost, pravidlo, které řídí dějinný vývoj (je nahodilý). Např. Napoleon měl žaludeční potíže, proto prohrál bitvu u Waterloo, Aristoteles se špatně vyspal, nenapadla ho ta správná myšlenka, proto zanikl řecký svět. Dějiny zůstávají jako chaos (narodí-li se velký myslitel? kdyby se nenarodil Hitler, nebyla by 2. sv. válka). Jsme pasivní uživatelé blahobytné konzumní společnosti. Nemůže to být jedno lidem, kteří touží po změně, zlepšení. Ti musí poznat logiku, zákonitost tohoto běhu. Aktivní lidé, usilují o změnu z různých důvodů.
To poznamenalo jeho kariéru, zběhl z práv a věnoval se filosofii (Rozdíl mezi Epikúrovou a Demokritovou filosofií). Je Hegelovec, novohegelovec. Zdůrazňuje vývojovou, dialektickou koncepci. Všechno co existuje má protiklady a rozpory. Mluví o emancipaci, stojí na straně buržoasie. Potřebují rozvrátit ideologické krytí současného stavu. Začínají kritickou analýzou bible a píchli do vosího hnízda. Musel odejít z univerzity a nemohl učit. Stal se novinářem (šéfredaktor). Noviny, které platili začínající podnikatelé a které hlásaly a obhajovaly jejich názory. Z knih se dostává do politické reality. Politika - politikové obhajují pouze své individuální potřeby a zájmy. On vidí, že veškerá filosofie je pryč, že neplatí. Zákon je přijat přesně tak, aby vyhovoval bohatým. Bojoval za zrušení cenzury a pochopil, že neexistuje jedna pravda. Řekl: " Každý autor považuje svého kritika za nekompetentního." Naše názory jsou různé. Když budu mít moc, tak budu říkat, že moje názory jsou pravdivé.
Zájmy určují chování lidí (zájmy dané jejich ekonomickými interesy). Systém idejí, které zakrývají skutečnost Marx nazývá ideologií. Ideologie zakrývá realitu, tak aby vyhovovala vyvoleným vrstvám lidí a jejich potřebám a zájmům.

Žádné komentáře:

Okomentovat