Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Křesťanství v evropském myšlení

8. Počátky křesťanství a jeho etická inovace – antické inspirace a nové formulace, nový koncept dějin a pojetí člověka.

Křesťanství v evropském myšlení

Křesťanství vyrůstá z judaismu. Jedna z nejdůležitějších postav křesťanského myšlení je Ježíš Kristus. Co je to křesťanství?

Na první pohled se zdá být tato otázka snadná, pokud se opíráme pouze o jednu knihu. Pokud vyhlédneme za hranice tohoto jednoho pohledu, zjistíme, že je to nekonečně mnoho směrů, filosofií,... Všichni křesťané se hlásí k Bibli (Tóra - Starý zákon a Nový zákon), všichni uznávají postavu Ježíše, ale jak, to je již těžší. Etickým důsledkem je to, že se nikdy nezbavíme své osobní odpovědnosti, pokud se přikloníme k nějaké církvi. Člověk volí dobrovolně, má právo volby. V tomto moderním světě se můžeme seznámit s různými interpretacemi a názory, ze kterých si můžeme dobrovolně vybrat.
Linie času se podobá přímce, tzv. lineární podoba času (narozdíl např. od stoiků, která se podobá kruhu). Minulost - přítomnost - budoucnost. V budoucnosti nastane Království boží na zemi (u Židů obnovení království Izraele, u husitů se očekává také nastolení KBNZ, ale má sociální podobu, kde nebudou bohatí a chudí, utiskovatelé a utiskovaní).
Judaismus i křesťanství jsou na svém počátku založené na sounáležitosti, soudržnosti komunity, víra v bližního. Všechny přikázání z desatera se dají shrnout do jedné věty: "Miluj bližního jako sebe samého". Všichni jsme dítka Boží, všichni v sobě neseme nějakou hodnotu. Svévolné (např. je znám trest smrti, toto není svévolné zabití - v této době se upalují čarodějnice) zabití člověka je považováno za těžký hřích.
Postavení člověka v dějinách, které mají strukturu odněkud někam. V lineárním čase: jaká je má úloha v přípravě na příchod Království božího. Člověk se má aktivně podílet, razit a připravovat cestu pro jeho příchod. Království přijde v závislosti na tom, jak budeme připraveni na jeho příchod (to řeší to, že Království na zemi nepřijde během života např. mě).
Nebude bolesti, nebude utrpení. Věří, že to přijde, tak mají naději. Přidáme další ctnost - lásku v Boha. NADĚJE, že přijde doba, kdy už nebude bolesti.
Stvoření světa - existence světa - konec světa. Konec světa je splynutí lidstva s Bohem, znovuspojení s Bohem. Stvoření světa - odtržení člověka od Boha.
Křesťanství vytlačilo všechny víry, např. v Jižní Americe. Je to vysvětleno elastičností křesťanského mýtu, který je příznivý pro člověka. Zrození - život - smrt (jako přechod do jiného života, nový život). Židovsko - křesťanský mýtus nepopisuje svět takový jaký je, ale život jako putování ke šťastnému konci. To je vysvětlení, proč tato víra přežívá po staletí a přechází z jedné kultury do druhé.
Všelidská dimenze této víry: člověk se může stát křesťanem jednoduše. Není to tak, že by se musel jako křesťan narodit.

Žádné komentáře:

Okomentovat