Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Jak by to bylo v antropocentrické etice?

Jak by to bylo v antropocentrické etice? Antropocentrismus = ve středu vidění je člověk. Člověk jako nejvyšší hodnota. Oni se však nezabývají tím, co je to člověk (jednota myšlení, cítění a tělesnosti). Jednota nelze definovat jako individuum (nepřežije jako individuum). Nežije zde jeden člověk a lidstvo nelze určit jako jednu superbytost, musíme mluvit o lidech, kteří tvoří svět. Nikoliv člověk, ale lidé tvoří tuto planetu. Nesmíme pomíjet různost lidí, která představuje mnohost. Člověk = tělesná bytost = přírodní bytost. Potřebuje tudíž přírodu, aby mohl existovat. Příroda: je nezbytnou podmínkou k přežíti každého jednotlivého člověka, nezávisle na tom jestli ji miluje či nikoli. Již to, že se nadechuji a vydechuji je důkazem toho, že potřebuji ke svému přežití přírodu. To je první závislost na přírodě. Potřebujeme jíst, pitnou vodu (v současné době je velice vzácným zdrojem, nevíme jak se máme, že otočíme kohoutkem a můžeme pít vodu). Neuvědomujeme si svoji závislost na přírodě proto, protože žijeme ve společnosti blahobytu. Naše potřeby jsou uspokojovány díky síti hypermarketů a supermarketů. Podvědomě předpokládáme, že chleba se rodí v obchodě. Zapomínáme na svoji závislost na přírodě. Veškeré materiální bohatství které máme, pochází z přírodních zdrojů (přetvořená příroda). Kdyby neexistoval přírodní systém (jednotlivé organismy a živočichové jsou na sobě navzájem propojené), neexistovali bychom ani my. Příroda je pro mě životní hodnotou, to je podmínka přežití. Stačí narušení např. průměrné teploty a globální katastrofa, která nastane člověka vyhubí. Ochrana přírody je přirozeným zájmem každého člověka na této planetě. To je důsledný ANTROPOCENTRISMUS. Přesto se lidská společnost chová úplně jinak. Likvidace živočišných druhů, kácení pralesů, odpady,... V hlubinné ekonomii stačí snít a spřádat své myšlenky. V antropocentrickém přístupu to však nelze, zde se musí studovat různé jevy, abychom je pochopili.
1. závěr: tam, kde jsou lidé politicky bezmocní, kde se nemohou dovolat ochrany centrálních orgánů, tam je poškozována příroda. Rozdíl politické moci je využíván k tomu, aby mocní dále zvyšovali svoje zisky.
Proč to ti mocní dělají, protože jim to přináší zisk. Kdyby chtěli umístit továrnu ve vyspělých oblastech USA, narazili by na aktivní občanskou společnost, která již ví, co je to ekologická hrozba. Tito aktivisté mají navíc podporu veřejnosti. Politikové ani podnikatelé si tuto podporu nemohou dovolit ignorovat. Kde jsou aktivní občané, kteří jsou připraveni vystoupit na ochranu přírody, tam je také příroda chráněna.
Antropocentrismus funguje pouze tam, kde není velký rozdíl v moci. Kde malá skupina koncentruje moc, tam lze těžko jejich odpor překonat.

Žádné komentáře:

Okomentovat