Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Postmoderna

13. Postmoderní kritika univerzalistických koncepcí, její význam a meze.

Postmoderna

Pluralita jako etická hodnota
kapitola III, odstavec 3 a dále
kapitola IV
kapitola V
Postmoderna: kritizuje veškerý předcházející způsob myšlení. Jednota = smrt. Jedna z tezí postmoderny.
Používáme-li věty v nichž se vyskytují univerzální hodnoty, kouří se z těchto vět jako z Terezínského krematoria.
Jednota je dosažitelná jen za cenu ...
Pokusit se pochopit, jak myslí druhý člověk. Tím se dostávám k tomu, co je postmoderna. Zkušenost 20. století: představa - každá kultura je nesena tzv. metavyprávěním (= meta - nad, kam směřují dějiny, co je smyslem lidského života, kdo stvořil svět = metafyzika). Teze o šťastné budoucnosti, které dosáhneme na základě rozumu. Ideologie osvícenství: svoboda, rovnost a bratrství. Toho se dosáhne, když se budeme řídit lidským rozumem.
Čím méně bude předsudků, iracionality, tím více budou lidé šťastnější. Víra Evropanů, že technika a pokrok vědy = štěstí. Z náboženského hlediska: evropská kultura je nesena pozitivními morálními hodnotami.
Víra v pozitivní morální hodnoty, které jsou v základech kořenů evropské kultury. Tato víra zažívá 3 velké otřesy:
1. světová válka: je velikým mezníkem. 1914, celá technika se používá nejvíce k masovému vraždění. Člověk je redukován na pouhou součástku davu, vrhající se do různých bitev.
Např. Čapkova díla reagují na první světovou válku. Němečtí filosofové psali o tom, že válka je to pravé řešení (proti měšťáctví, konzumu) = hrdinství.
Střední třída musí do zákopů jako obyčejní vojáci. Technickými prostředky vedená válka rozemílá lidi na malé kousky. Když vybuchne mina, roztrhá člověka na kousky, které jsou rozházeny všude kolem. Je zde potřeba vidět, co znamená válka. Protože jsme to nezažili. Intelektuálové to zažili bezprostředně na vlastní kůži a konfrontují je s ideály lidstva. Představitelé kultury ale i církví hlásaly válku. Všichni byli pro. Tady je nějaká chyba. Z tohoto se rodí také surrealismus. Všichni reagují na tuto zkušenost války. První krok: hledají alternativu k měšťanské společnosti. Především se zdálo, že alternativou je sovětské rusko. Ano, tento svět je špatný a jeho řešením je Sovětský svaz. Posun k jinému způsobu metavyprávění (sjednocení lidstva). Lidská solidarita a lá Sovětský svaz.

Žádné komentáře:

Okomentovat