Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Konrád Lorenz

Jedním z prvních, kteří se těmito otázkami zabývají jsou:
Konrád Lorenz - zakladatel etologie (1903 - 1989). V roce 1973 získal Nobelovu cenu za založení etologie (ještě s jinými spoluautory a jeho žáky).
Etologie je věda, která se zabývá chováním. Nejprve se zabývala chováním jiných živočichů než člověka (psi, kočky, akvarijní rybičky, opicemi). Lze od něj přečíst řadu knížek.
Odumírání lidskosti (zachraňme naději) a další díla.
Při pozorování živočichů zjistil, že se už rodí s určitými geneticky fixovanými vzorci chování + vzorci chování, které si osvojí v ranném období na základě vtištění. Vtištění zjistil náhodou, když měl malé kachničky, které se mu vylíhli a on se o ně staral. Ty v určité situaci jsou za ním, jako kdyby byl stará kachna. A to v okamžiku, kdy měl na nohou tenisky. Kačenky viděly po narození první tenisky. Genetický program spustil vzorec chování: tenisky jsou vaše matka. On šel (kachna) a za ním malé kachničky. On z toho vyvozuje tvrzení, že i u něj platí, že nejpevněji si vtiskujeme to, co poznáme v nejranějším mládí. V jednostranné ideologické výchově nejsnadněji podlehnou čestní lidé (věří v úmysly druhých lidí), snaží se jednat v souladu se svým přesvědčením a jiné chování chápou jako prohřešek. To je důsledek vtištění. Proto je pro děti jediný druh výchovy (ideologie) velice nebezpečný.
Kde se vzaly vrozené vzorce chování, proč tam jsou? Lidé jsou systémem ve vztahu k vnějšímu prostředí (vztah = být aktivní, získávat potravu, rozmnožovat se a pečovat o mláďata). Po miliony let trvající vývoje živočichů se při evolučním výběru zafixovaly ty genetické vzorce, které přispívali k přežití daného organismu. Evoluční logika vedla k tomu, že ti kteří měli nevhodné vzorce chování, byli postupně z populace vyselektování (snižování jejich podílu v populaci).
Vrozené vzorce chování, které umožňují přežití jsou zachovávány (genetická zafixovanost) a rodí se s nimi stále více lidí.
Homosexualita - jestliže společnost bude kulturně zavrhovat homosexualitu = bude homosexuality ubývat. Jestliže se narodím jako homosexuální ve středověku, budu upálen. Proto se budu chovat jako heterosexuál.
Tyto genetické programy jsou pro nás důležité z jednoho sporného úhlu: pud agresivity. K. Lorenz se domníval, že pud agresivity je nám vrozen. Agrese není když gepard loví laň, nebo náš předek loví zvěř. To není agrese, ale pud sebezáchovy. Agrese podle Lorenze je pouze násilí nebo hrozba násilí, projevovaná mezi jedinci stejného druhu. Když jeleni v říji spolu zápasí o samici, jedná se o agresi. Jeden bude velký a silný, nebude mít bojovného ducha. Druhý bude slabší, ale má bojovného ducha. Ten s menší sílou pudu ustoupí, ten menší se silnějším pudem zvítězí a bude mít potomky (předání genů). To determinuje nejenom chování živočichů, ale i chování člověka.

Žádné komentáře:

Okomentovat