Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Lešení 2

4.) Technologický postup :

Na upravený a zhutněný povrch terénu se uloží podkladní prahy v osách řad sloupů . Za prahy budou sloužit fošny . Vzhledem k tomu , že terén kolem objektu bud upraven do vodorovné roviny , budou prahy kladeny rovnoběžně se stěnou budovy . Na fošny se rozmístí nánožky po 2 m a přibijí se k fošnám . První svislý nosný rám se vytvoří tak , že na se fošny položí rovnoběžně tři dvoumetrové trubky ve vzdálenosti rovné výšce patra ( 2 m ) . Kolmo přes ně se položí trubka 6 m dlouhá a ve vzdálenosti šířky lešení ( 1,2 m ) rovnoběžně s ní se položí druhá trubka , která bude 4 m dlouhá . v místech křížení se trubky spojí upínacími spojkami , které se utáhnou klíčem , čímž vznikne žebřík . Poté se sestaví ještě další dva žebříky . Pak se na hořejší příčku prvního žebříku se přichytí upínací spojkou trubka 6 m dlouhá , která bude při vztyčení žebříku sloužit jako dočasná vzpěra . Vedle něho se na další nánožky postaví druhý a třetí žebřík . Všechny se pak spojí podélníky na vnitřní straně sloupků . Připevní se upínacími spojkami co nejtěsněji pod příčníky . Příčníky se připevňují k jedné straně sloupků . Při použití podlážek se osazují podélníky nad příčníky . Poté se olovnicí a vodováhou překontroluje svislost sloupků , vodorovnost příčníků a podélníků , dotáhnou se spojky a zabezpečí se tak tuhost křižování . K patám prvního a třetího sloupku a k dalším styčníkům konstrukce se připevní trubky křížového zavětrování . K takto založené konstrukci lešení se přistaví další sloupky , podélníky a příčníky , vždy převazované v různých polích . Úhlopříčné podélné ztužení konstrukce lešení se upevní po celé ploše lešení .

Trubky , které budou tvořit toto ztužení , budou probíhat úhlopříčně v obou směrech od nánožek až ke styčníkům nejvyšší podlahy . Budou začínat u patek krajních sloupků . Vzdálenost úhlopříček v jednom směru nesmí překročit délku čtyř polí . Příčné ztužení bude zřízeno v každém patře lešení . Upínací spojky se nasadí šikmo a do háku se bude navlékat přečnívající konec příčníku . Spojky se budou nasazovat tak , aby síly , vyvolané tahem úhlopříčné trubky působily směrem dovnitř háku spojek . Stabilita lešení bude pojištěna kotvením do objektu pomocí hmoždinek ve zdivu , kotev ( šroub opatřený řádným okem ) a rádlovacího drátu přivázanému se sloupku . Zakotveny budou všechny krajní sloupky a každý druhý sloupek . Kotvení bude provedeno v místech křížení úhlopříček podélného ztužení a na dalších místech tak , aby vzdálenost jednotlivých kotvících bodů nebyla větší než 4 m po výšce a 5 m po délce lešení . Jako podlahy lešení bude použito dřevěných podlážek 1,5 x 0,5 m . Každá podlážka bude přichycena k nosnému podélníku tak pevně , aby se nemohla ze své polohy vysunout nebo vysmeknout . Proto se použije zarážek , které jsou součástí podlážek . Na lešení bude zřízeno zábradlí ve dvou úrovních . První úroveň bude ve výšce 0,55 m nad úrovní podlážkami a druhá úroveň bude ve výšce 1,1 m nad podlážkami . U podlážek bude pevně osazena zarážka ( záklopka ) . Pro překonávání výškových úrovní jednotlivých podlaží lešení budou zřízeny žebříkové schody v maximálním sklonu 1 : 3 . Výstupy budou umístěny ve středním pásu podlahy jednotlivých pater lešení a nesmí být umístěny nad sebou . Žebříky budou dole opřeny o pevně přibitý hranolek a horní podlahu budou přesahovat o 1,1 m . Lešení musí být uzemněno proti zásahu blesku .
Při demontáži lešení se bude postupovat obráceným postupem než při montáži , to znamená odshora dolů . Demontované součásti se budou na zem spouštět po lanech , skluzem nebo v nádobách . Demontované součásti se nesmí hromadit na lešení a shazovat dolů volným pádem .

5.) Doprava a skladování materiálů :

Doprava materiálů na staveniště bude zajištěna :
nákladním vozem Tatra 815 PR 3 208 - doplněným hydraulickou rukou HR 210 kNm
rozměr korby 6,9 x 2,29 m
pohotovostní hmotnost 17 000 kg
Sada trubkového lešení . . . 1 x Tatra
Podlážky . . . 1 x Tatra
Trubkový materiál pro stavbu lešení bude na staveništi skladován na nekryté , zpevněné a uzamykatelné ploše , která byla určená pro skladování prefabrikátů a výztuže , trubky budou uskladněny odděleně podle délek do stojanů . Trubky se musí udržovat čisté , nepoškozené , nezkřivené a s plnou tloušťkou stěny . Příslušenství trubkového lešení a podlážky budou na stavbě skladovány v krytém , plechovém a uzamykatelném skladu , který byl určen jako sklad bednění a řeziva . Spojky se budou skladovat v bednách po 50 kusech . Šrouby spojek se musí udržovat čisté a podle potřeby mazat olejem .

Žádné komentáře:

Okomentovat