Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Technologie stavebních procesů - Klempířské práce

1. Materiály
Pro provedení klempířských prací se použijí tyto materiály :
pozinkovaný železný plech – tl. 0,6 mm, pozinkované železné nýty - r= 2 mm, železné háky z pásoviny – pás 30 x 30 mm, dřevné špalíky – dolní šířka 60 mm, horní 40 mm a výška 45 mm, pájka klempířská, železné skoby, hřebíky, vruty do dřeva, pozinkovaný drát - r= 1 mm.
Při převzetí materiálu je nutné zkontrolovat úplnost dodávky a jakost všech prvků. Veškerý materiál bude na stavbu dopraven valníkem AVIA 15. Na střechu se klempířské výrobky přemístí ve svazcích stavebním výtahem. Musí být zabezpečeny proti poškození.
Skladování na staveništi se bude provádět na vyrovnané ploše ve svazcích podle jednoltivých druhů výrobků tak, aby nedošlo k jejich deformaci.
Dřevěné špalíky, vruty, hřebíky, skoby, nýty, pájka, tmel, a háky se budou skladovat v regálech v krytém, osvětleném, uzamykatelném, ocelovém skladu.

2. Pracovní podmínky
Rozvod elektrické energie bude řešen pomocí rozvodné skříně na 230, 400 V, která bude napojena na sousední stávající objekt č.p. 12 v ulici Čížkova. Rozvod vody bude provizorně taktéž z objektu č.p. 12 v ulici Čížkova přes vlastní vodoměr. Práce v nočních hodinách se nepředpokládá, proto nejsou žádné požadavky na osvětlení staveniště.Stavba bude realizována v období od 03/98 do 10/98, takže není uvažována ochrana proti mrazu.
Přístupová cesta na staveniště bude napojena na stávající cestu ulicí Čížkova.

3. Obecné pracovní podmínky
Před započetím klempířských prací musí být ukončeny všechny práce související s montáží klempířských výrobků (komínové zdivo, štítové zdi, římsa, fasádní omítka, apod.) tak, aby byla umožněna řádná montáž a správná funkce oplechování. Ta spočívá v zabezpečení volného a plynulého odtoku dešťové vody z míst, kde by voda mohla trvale stát, a které jsou proto chráněny klempířskými výrobky.
Všichni pracovníci musí být proškoleni z BOZ.

4. Personální obsazení
Pracovní četu bude tvořit předák, 2 klempíři a 1 pomocný dělník – celkem 4 pracovníci. Klempíři budou provádět odborné klempířské práce. Po ukončení jednotlivých pracovních činností podle potřeby přecházejí na činnosti další. Pomocný dělník zajišťuje přísun materiálu na půdní úroveň.
Předák organizuje a řídí práci celého kolektivu. Zodpovídá za správné pracovní postupy, za kvalitu prováděných prací a za bezpečnost při práci. Podílí se na odborných klempířských pracích, přebírá staveniště a odevzdává dílo.
Klempíři zabezpečují drážkové, nýtové a letované spoje plechových dílců, kotvení oplechování k podloží, přesné stříhání a ohýbání krajních a lemovacích dílců a další odborné činnosti.
Pomocný dělník zabezpečuje přísun dílců na konkrétní pracoviště a vykonává další pomocné práce podle pokynů klempířů.

5. Stroje a pomůcky
Pracovní nářadí a pomůcky používané při klempířských pracích se musí udržovat v dokonalém pořádku, aby nedošlo k pracovním úrazům nebo nekvalitnímu provedení prací. Zejména je třeba kontrolovat ostrost břitů, pevnost spojení jednotlivých částí nástrojů, uchycení rukověti a správnou funkci pájedla.
Pracovní nástroje pro ruční práci:
Zámečnické kladivo, palička dřevěná, ruční nůžky, kombinované kleště, krycí rovné kleště, krycí zahnuté kleště, ploché kleště, přeložník, přehýbač, drážkovník, průbojník, důlčík, utahovák, hlavičkář, pájedlo, svinovací metr, rýsovací jehla, šroubovák, dláto, posuvné měřítko, plochý sekáč, pilka na železo, pila ocaska, sada pilníků,ruční vystřihovascí nůžky, nůžky na plech elektrické.
Pomůcky : rukavice, plexibrýle, lékárnička (optal, peroxid vodíku, obvazy apod.).
Stroje : stavební výtah.

6. Pracovní postup
Přehled jednoltivých částí klempířských prací :
1. střešní žlaby
2. odpadové trouby
3. lemování komínů
4. oplechování střešních oken

Technologický postup prací :
Okapní žlaby
Před osazením žlabu se namontují žlabové háky. Připevní se ke krokvím do stejné výše dvěma hřebíky (4 x 80 mm). Do takto připravených háků se připevní koryta z borových prken. Spád pro odtok dešťové vody se získá skloněním dna koryta (minimální sklon 0,66 %). V další fázi se osazují samotné žlaby. Každý díl se asi 20 mm od okraje na délku přesahu nastřihne. Návalky obou dílů se do sebe zasunou – návalky zasunovaného dílu se utáhnou krycími kleštěmi, návalky dílu, do kterého se prvek zasunuje, se povolí. Po zasunutí obou dílů se návalky tvarují do původního tvaru. Prostřižená část se přeplátuje, spoj se snýtuje a spájí, aby byl vodotěsný. Spojování rohových dílů se provádí stejně jako u dílů rovných, jejich styk je však diagonální. Po připevnění odpadní trouby (nýtováním, pájením) se žlaby zajistí ohnutím plechových příponek. Práci je vhodné rozvrhnout tak, aby se ve výšce provádělo co nejméně spojů. Z tohoto důvodu se na zemi spojí žlabové prvky do celků 4 m dlouhých, které se dopravují na střechu a tam se osazují. Poslední fáze při instalaci žlabu je připevněna dvěma hřebíky nebo vruty do kónických špalíků, které jsou osazeny do římsy.

7. Jakost a kontrola kvality
Na jakost a kontrolu kvality klempířských prací bude dohlížet mistr. Musí kontrolovat :
• správné provedení drážkových, nýtových a letovaných spojů plechových dílců
• kotvení oplechování k podloží
• přesné stříhání a ohýbání krajních a lemovacích dílců
• správné provedení oplechování štítu
• správné provedení lemování štítu, komínu
• správné provedení okapních žlabů atd.

Žádné komentáře:

Okomentovat