Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Svislé konstrukce

1.) Obecné informace :

V protokolu je zpracován technologický předpis pro provedení svislých konstrukcí na zadaném objektu . Jedná se o samostatně stojící dům obdélníkového půdorysu , nepodsklepený , o dvou nadzemních podlažích se sedlovou střechou . Konstrukční výška 1. NP je 3000 mm . Bude – li zdící práce provádět zhotovitel , který prováděl bednící a betonářské práce , má staveniště převzaté z dřívější doby . Bude – li zhotovitel pro svislé konstrukce jiný než zhotovitel pro bednící a betonářské práce , bude s hlavním dodavatelem dohodnut termín umožnění vstupu na staveniště , započetí stavebních prací a termín dokončení stavebních prací . Při převzetí staveniště a základové desky se provede zápis do stavebního deníku . Zdivo objektu bude z keramických cihelných bloků a tvarovek systému POROTHEM . Obvodové zdivo bude z tvarovek POROTHERM 44 P + D , vnitřní nosné zdivo bude z tvarovek POROTHERM 30 P + D , příčkové zdivo bude z tvarovek POROTHERM 11,5 P + D . Nadokenní a nadedveřní překlady v obvodovém a vnitřním nosném zdivu budou z překladů POROTHERM ROP – U , nadedveřní překlady v příčkovém zdivu budou z překladů POROTHERM ROP – P . V obvodovém zdivu bude do překladů vkládána vrstva polystyrénu tloušťky 80 mm po celé ploše překladu . Před započetí stavebních prací je nutno stavbu zajistit materiálově .


2.) Pracovní podmínky :

Staveniště bude zařízené podle projektu Zařízení staveniště , bude již obsahovat všechny uvedené položky včetně rozvodů a napojení inženýrských sítí pro potřeby staveniště kromě stavebního výtahu , který bude postaven těsně před prováděním stropních konstrukcí . Zahájení stavebních prací předpokládá již provedené základové konstrukce , provedené veškeré ležaté rozvody pod základovou deskou včetně vyvedených napojení na svislé vedení a provedené hydroizolace pod svislými konstrukcemi , které budou popsány v protokolu zaměřeném na tento materiál . Materiál bude na staveništi skladován na určených skladovacích plochách , míchací centrum pro výrobu maltovin bude plně zařízené včetně prostoru pro hašení vápna . Zdící materiál bude skladován na paletách o rozměrech 1180 x 1000 mm . Veškeré mokré procesy se musí provádět při teplotě venkovního prostředí nad 5 °C . Všichni pracovníci , kteří mají přístup na staveniště musí být proškoleni z BOZ . Na provádění stavebních prací bude osobně dohlížet stavbyvedoucí nebo jím pověřený mistr . Bude kontrolovat kvalitu dodaného materiálu , prostavěné kubatury a dodržení technologického postupu . Každý den se provede zápis do stavebního deníku o stavu prací a spotřebě materiálu . K zedníkům je třeba doplnit vhodný počet pomocníků , ve vyšším patře je nutno počet pomocníků zvýšit .


3.) Výpočet kubatur :

Obvodové zdivo : 44 P + D : 36 palet = 2 160 kusů
Střední nosné zdivo : 30 P + D : 23 palet = 1 840 kusů
Příčkové zdivo : 11,5 P + D : 4 palety = 400 kusů
Překlady : ROP – U 70 / 238 - 1500 : 33 kusů
Polystyrén : 5 kusů
ROP – U 70 / 238 - 1750 : 15 kusů
Polystyrén : 3 kusy
ROP – U 70 / 238 - 2000 : 4 kusy
ROP – U 70 / 238 - 2250 : 20 kusů
Polystyrén : 4 kusy
ROP – U 70 / 238 - 3000 : 20 kusů
Polystyrén : 4 kusy
ROP – P 115 / 71 - 1000 : 2 kusy
ROP – P 115 / 71 - 1250 : 3 kusy
Malta M 5,0 : kamenivo drobné těžené 0 – 4 mm : 7 m³
vápno vzdušné bílé kusové : 270 kg = 9 pytlů ā 30 kg
cement struskoportlandský 325 : 1 400 kg = 28 pytlů ā 50 kg
voda : 3 m³ - bude řešena formou vodovodní přípojky



4.) Technologický předpis pro provádění svislých konstrukcí :

Podle prováděcích výkresů se provede založení zdiva . Vytýčení se provede podle průsečíků z laviček a provede ho stavbyvedoucí , mistr nebo nejzkušenější zedník . Na základovou desku se vyznačí obrysy zdí , rýhy velikosti a osy otvorů . Po vytýčení půdorysného obrysu obvodových a vnitřních nosných zdí se založí jednotlivé rohy a lomy zdí . Jejich svislost se kontroluje pomocí olovnice nebo vodováhy . Stavbyvedoucí provede kontrolu těchto bodů . Tvarovky se kladou do malty vápenocementové . Pro vedení zdí se natáhnou provázky z vnější strany obvodových zdí , provázky se napnou a připevní omotáním o další cihlu , která se položí na rohovou tvarovku . Při kladení tvarovek se kontroluje vodováhou jejich svislost zdi a vodorovnost zdiva v obou směrech . Provede se vyzdění mezi jednotlivými založenými rohy . V každé následující vrstvě se provede převázání předešlé vrstvy tak , aby svislé spáry ve zdivu nebyly nad sebou ( cihly se musí převázat na délku rovnou větší z hodnot 0,4 * h nebo 40 mm , kde h je jmenovitá výška cihel ) . Spáry nesmějí být příliš tenké ani příliš tlusté , tloušťka ložné spáry má být v průměru 12 mm , cihly se vedle sebe kladou na sraz , a proto se svislá spára nepromaltovává . Malta se nanáší vždy na délku maximálně 1 metr , aby nezaschla . Podávání tvarovek bude prováděno v rytmu podle kladeče , který bere cihly přímo z ruky podavače . Znamená to , že rytmus kladení musí být sladěn s rytmem podávání . Pro otvory se vynechá otvor podle prováděcího projektu + 2 cm . V místě schodišťové podesty se vynechá drážka pro uložení podesty hloubky 200 mm na celou výšku tvarovky . Zdění první výšky se provádí do výšky 1250 mm zdiva . Svislost zdiva kontrolujeme pomocí olovnice ( přípustná odchylka pro jedno podlaží je ± 10 mm ) , vodorovnost spár vodováhou ( dovolená odchylka měřená na délce 10 m ložné spáry je ± 20 mm , dovolená odchylka v tloušťce zdiva je ± 10 mm . Pro zdění druhé výšky zdiva bude použito jednoduché kozové lešení Teron I o výškovém rozsahu 1100 - 1950 mm . Zdění druhé výšky se provádí obdobně jako zdění první výšky až do celkové výšky 3000 mm . Nad vynechanými otvory ( dveřními , okenními ) se osadí příslušné překlady POROTHERM , které se připraví při otvorech během montáže lešení . U překladů v obvodovém zdivu se do překladů vloží polystyrén. Překlady se osazují do lože z cementové malty a u líce obou podpor se zafixují rádlovacím drátem . Požadovaná kombinace překladů se sestaví na podlaze . Překlady se musí spojit dostatečně pevným drátem , aby bylo možno celou sestavu překladů za tento drát zdvihnou a osadit na zeď do připraveného maltového lože. Pro přesnější usazení se doporučuje používat klínky . Délka uložení se odvodí od délky překladů tak , aby byla stejná na obou stranách . Poslední vrstva musí vykazovat předepsanou rovinu pro kladení prvků pro stropní konstrukci .


5.) Doprava a skladování materiálu :

Doprava materiálů na staveniště bude zajištěna :
nákladním vozem Tatra 815 PR 3 208 - doplněným hydraulickou rukou HR 210 kNm
rozměr korby 6,9 x 2,29 m
pohotovostní hmotnost 17 000 kg
pojme max. 10 palet
nákladním vozem Avia A 31,1 A - doplněným hydraulickou rukou HR 3 001
přeprava břemene 1 200 kg / 4 500 mm
užitečná hmotnost 3 295 nákladním sklápěcím vozem Avia A 30 A - pohotovostní hmotnost 2 880 kg

44 P + D . . . 4 x Tatra - ( 10 , 10 , 8 , 8 ) palet , hmotnost 1 palety je 1 240 kg
30 P + D . . . 3 x Tatra - ( 10 , 10 , 3 ) palet , hmotnost 1 palety je 1 270 kg
11,5 P + D . . . 4 palety na Tatře společně s 30 P + D
překlady ROP . . . 1 x Tatra - 97 kusů = 6 887 kg
polystyrén do překladů . . . 16 kusů na Tatře společně s překlady ROP
cement + vápno . . . 1 x Avia A 31,1 A - 10 pytlů vápna , 32 pytlů cementu
kamenivo . . . 4 x Avia A 30 A - 4 x kamenivo drobné 0 - 4 mm . . . 4 x 2 500 kg
voda . . . bude brána z vodovodní přípojky zbudované pro potřeby staveniště
Zdící materiál bude na stavbu dopravován a na staveništi skladován na vratných EURO paletách ( 1180 x 1000 ) mm obalených fólií . Palety budou ukládány ve dvou vrstvách , zajištěny proti pohybu a ještě překryty igelitem , který bude zajištěn proti odvátí větrem . Na staveništi bude zdící materiál skladován na otevřených , volných , zpevněných plochách . Plochy , určené pro skladování zdících materiálů jsou vyznačeny na výkrese Zařízení staveniště a musí být v manipulačním dosahu věžového jeřábu , který bude zajišťovat vnitrostaveništní dopravu .

Překlady ROP – U budou na stavbu dopravovány na vratných EURO paletách ( 1180 x 1000 ) mm po 20 – ti kusech sepnutých ocelovou paletovací páskou společně s polystyrénem určeným pro vkládání do překladů v obvodovém zdivu . Na staveništi budou překlady skladovány na nekrytých , zpevněných , uzamykatelných plochách , budou skladovány na paletách a budou překryty igelitem , který bude zajištěn proti odvátí . Složení z dopravního prostředku bude pomocí hydraulické ruky přímo na skladovací plochu . Polystyrén bude skladován v krytém , uzavřeném , uzamykatelném skladu . Kamenivo pro výrobu maltové směsi bude skladováno na volné skládce na rovném upraveném terénu ve figuře maximálně 3 m vysoké , která bude podle výkresu Zařízení staveniště umístěna vedle míchacího centra . Pytlované vápno a cement budou skladovány v krytém , plechovém, uzamykatelném skladu ve stohu maximální výšky 1,5 m . Vratný obalový materiál ( palety ) bude skladován v skladu obalového materiálu a bude dle potřeby ze stavby odvážen , nevratný obalový materiál bude postupně likvidován a odvážen na skládku .


6.) Pracovní pomůcky , časové rozvržení prací a složení pracovní čety :

Výroba maltové směsi : spádová míchačka SM 150 : užitečný objem mísícího bubnu : 0,15 m³
jmenovitý výkon míchačky při obsluze :
- jedním pracovníkem - beton / malta 2,57 / 1,70 m³/hod
- dvěma pracovníky - beton / malta 3,42 / 2,05 m³/hod
mísící cyklus při obsluze : jedním pracovníkem - beton / malta 190 / 280 s
dvěma pracovníky - beton / malta 140 / 240 s
mísící čas - beton / malta 50 / 140 s
napěťová soustava : 380 / 50 V/Hz
rozměry v přepravní poloze - délka 1610 mm
šířka 880 mm
výška 1515 mm
hmotnost míchačky : 153 kg
lopaty , kbelíky , šufan , kolečka
Zdění : lžíce , šufan , vodováha ( délky 0,5 a 1,5 m ) , trubicová vodováha , olovnice , provázek , kladívko ,
hřebíky , kleště , kolečka , kbelíky , kozové lešení Teron I , podlážky , dřevěné klínky , drát

Vytýčení a založení zdiva : stavbyvedoucí ( mistr ) + 2 pomocníci = 6 hod

Zdění zdivo POROTHERM 44 P + D : 4 zedníci + 4 pomocníci ( 1 míchací centrum , 3 podavači )
objem zdiva - 132,8625 m²
zdící práce - 132,8625 m² * 1,15 Nhod / m² = 152,8hod
zdění obvodového zdiva = 155 hod

Zdění zdivo POROTHERM 30 P + D : 4 zedníci + 4 pomocníci ( 1 míchací centrum , 3 podavači )
plocha zdiva - 111,3 m²
zdící práce - 111,3 m² * 0,85 Nhod / m² = 94,605 hod
zdění vnitřního zdiva = 95 hod

Stavba a přemístění lešení : 2 pomocníci během zdění , čas je přičten ve výsledném čase

Osazení překladů : 4 zedníci + 4 pomocníci ( 1 míchací centrum , 3 podavači )
objem překladů - 3,754 m³
osazení překladů - 3,754 m³ * 2,8 Nhod / m³ = 10,51 hod
montáž a osazení překladů = 14 hod

Zdění zdivo POROTHERM 11,5 P + D : bude provedeno až po konstrukci podlah
4 zedníci + 4 pomocníci ( 1 míchací centrum , 3 podavači )
plocha zdiva - 48,4975 m²
zdící práce - 48,5 m² * 0,6 Nhod / m² = 29,1 hod
zdění příčkového zdiva = 32 hod


7.) Jakost a kontrola kvality :

Za kvalitu a dodržení přesných pracovních postupů , bezpečnosti práce , kvalitu provedené práce zodpovídá stavbyvedoucí , který může kontrolou dodržování předpisů pověřit mistra . Dovolené odchylky rozměrů jakož i způsob přeměřování jsou popsány v technologickém postupu . Rovněž je třeba kontrolovat kvalitu pomůcek a stojů používaných pro stavební práce , aby se předešlo případným úrazům při pracovním procesu . Po ukončení stavebních prací bude proveden zápis do stavebního deníku . Všechny materiály dodané na stavbu musí být podloženy ke kolaudačnímu řízení certifikáty o shodě od dodavatelů .

Žádné komentáře:

Okomentovat