Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

PROVEDENÍ VNITŘNÍCH OMÍTEK

1. Úvod

Projektovaným objektem je řadový rodinný dům, nachází se v ulici Sluneční, Frýdek-Místek. Objekt bude využíván k trvalému bydlení. Má 2. NP.Dům se nachází na okraji zástavby-příjezd je po asfaltové komunikaci. Konstrukční výška jednotlivých podlaží je 3000 mm.
Obvodové zdivo je také z tvárnic POROTHERM v tloušťce 440 mm. Svislé nosné zdivo je z keramických tvárnic POROTHERM v tloušťce 300 mm. Překlady jsou prefabrikované výrobky POROTHERM. Příčky jsou z Porothermových příčkovek v tloušťkách 100 mm.


2. Materiál

Výpočet množství materiálu je proveden pro 6 místností prvního nadzemního podlaží. Omítky budou provedeny jako dvouvrstvé ze suchých omítkových směsí CEMIX: jádro omítky bude provedeno z vápenocementové jádrové malty tloušťky 15 mm a na ni se nanese štuková malta v tloušťce 2mm.

Charakter \ Druh omítky CEMIX ip 12 CEMIX ip 18 CEMIX ip 29
Spotřeba (kg.m-2) 5 20 2,5

Celková plocha stěn: 18,36 + 25,90 + 50,96 + 31,49 + 42,39 + 18,42 = 187,52 m2
Celková plocha stropů: 2,64 + 7,92 + 29,93 + 15,08 + 9,54 + 2,66 = 67,77m2
Plocha celkem: 255,29m2

CEMIX ip 12……………… 255,29 *5 = 1276,45 kg
CEMIX ip 18……………… 255,29*20 = 5105,8 kg
CEMIX ip 29…………… 255,29*2,5 = 638,23 kg

Popis:
CEMIX ip 12 - cementový postřik pro strojní i ruční zpracování; na 1kg je třeba 0,16 l
záměsové vody
CEMIX ip 18 - vápenocementová vnitřní jádrová omítka pro strojní i ruční omítání, ručně se stáhne
latí; na 1kg je třeba 0,24 l vody; tl. vrstvy 15 mm; doba zrání na 1 mm/1 den
CEMIX ip 29 - vápenná štuková vnitřní omítka pro ruční omítání; na 1kg
třeba 0,45 l vody; tl. vrstvy 2mm; doba zrání na 1mm/1 den


3. Doprava a skladování

Stavební materiál bude dopraven vozidlem TATRA T 815 a uložen v transportním silu. Dodávku přebírá mistr, který odpovídá za přejímané množství materiálu.Množství materiálu bude odpovídat množství potřebnému na celé omítky. Pytle budou uloženy na paletách (skladovány v jedné vrstvě) a obaleny PE folií na rovné a odvodněné ploše.


4. Připravenost staveniště

Pracoviště přebírá pracovní četa, která bude provádět omítání vnitřních prostor. Před zahájením omítání musí být kompletně hotová hrubá stavba, dokončeny a vyzrálé svislé nosné kce a příčky, hotové podkladní vrstvy podlah, zastropení podlaží, včetně zastřešení stavby, provedeny veškeré instalace včetně jejich odzkoušení, hotové krabice elektriky a vypínače vyplněny papírem, osazení zárubní dveří a rámů oken bez křídel. Podklad pro provádění omítek musí být očištěný, bez prachu a pevný. Při přejímce od předchozí čety se kontroluje soulad provedené stavby s projektovou dokumentací. Kontroluje se pevnost a rovnost zdiva a stropu a provedení všech prací.
Před prováděním vnitřních omítek musí být skončeny hrubé instalace ÚT, vodovodu, nízkého napětí a plynu, osazeny zárubně, konzoly pro upevnění truhlářských výrobků. Vedení instalací nesmí přesahovat líc podkladových ploch.

Podklad pro omítky:
- musí být suchý (max. vlhkost zdiva 6 %, v zimním období max. 4 %)
- prostý prachových částic a uvolněných kousků zdiva
- nedrolící se
- očištěný od případných výkvětů
- nesmí být zmrzlý a vodoodpuzující
- měl by být maximálně rovinný s plně vyplněnými spárami mezi jednotlivými cihlami.
Pro zamezení vzniku trhlin v omítkách se předepisuje:
- u cihel P+D v ostěních a v rozích stěn drážky vyplnit maltou stejně jako případné díry a trhliny a to alespoň 5 dnů před omítáním
- povrch jiného stavebního materiálu (dřevo, beton, ocel, heraklit, polystyren apod.) a jeho přechod na cihelné zdivo opatřit výztužnou drátěnou nebo sklotextilní síťovinou.
Zdivo nesmí obsahovat cihly s cicvárem, narušené mrazem nebo zvětralé. Malta ve spárách u líce zdiva nesmí být znečištěna odpady vadného vápna, sádry, škváry apod. Plochy zdiva určené k obložení nesmí mít nerovnostní rozdíly větší než 20 mm ve výšce patra a celé délce stěny. Dále je třeba převzít staveniště se všemi objekty, stroji a energetickými sítěmi.


5. Obecné pracovní podmínky

Omítání je plánováno v jarním a letním období, kdy venkovní teplota neklesne pod 5°C, při nižších teplotách je nutno místnosti temperovat. Teplota se udržuje po dobu 2 až 3 dnů po dobu nanášení a vysychání omítky. Všichni pracovníci budou seznámeni s prací, kterou budou provádět. Všichni pracovníci budou používat ochranné pomůcky a budou proškoleni z BOZ.


6. Personální obsazení

Složení pracovní čety: 2 omítkáři
2 pomocníci
1 vedoucí


7. Stroje a pomůcky

Dopravní prostředky – vrátek nebo výtah pro svislou dopravu.
Nářadí pro omítání – zednická lžíce a naběračka, vodováha, provázek, kladivo, kolečka, lopata, kbelík, míchačka. Pro práci ve větší výšce lešení. Nutností je také dostatečné osvětlení při provádění prací, vážní lať.
Ochranné pomůcky - pracovní oděv, pevná obuv, rukavice, přilby, ochranné brýle


8. Pracovní postup


Vnitřní omítky budou ve složení 15 mm jádrové vápenosádrové, vápenocementové nebo cementové omítky a 2 mm vápenného či vápenocementového štuku.
Cihelný podklad není nutné z důvodu minimálního tepelného namáhání opatřovat postřikem pokud výrobce SMS výslovně nepředepisuje jinak. V klimaticky nepříznivém prostředí (dlouhodobé sucho, silné proudění vzduchu) je však vhodné podklad pro zvýšení přilnavosti omítky navlhčit, ne promočit! Elektrické a instalační drážky, spáry ve zdi apod. je potřebné předomítáním zaplnit vhodným materiálem(vápenomaltou). Při omítání se ocelové zárubně a okenní rámy natřou mýdlovou vodou, z důvodu lepšího odstranění malty. Kádrování stropů se provede ve dvou vrstvách, aby nahozená vrstva v plné tloušťce neodpadávala.

Příprava směsi:
Do samospádové míchačky nalijte nejprve cca 7 litrů vody, potom nasypte celý obsah pytle a míchačku uveďte do chodu. Doba míchání 3 až 5 minut, lze též použít kontinuální míchačku.
Nepřidávejte žádné jiné materiály (např. prostředek na ochranu proti mrazu )
K rozmíchání malty je nutné použít pitnou vodu nebo vodu odpovídající ČSN 73 2028

Vnitřní omítky

Na cihly POROTHERM → omítku nahazujte zednickou lžící nebo natahujte v požadované tl. přímo na zdivo nerezovým hladitkem, potom srovnejte latí do roviny a vyhlaďte. Po cca 10 dnech na každých 10 mm tl. proveďte konečnou úpravu - ušlechtilou omítkou

Každá vrstva omítky, která tvoří podklad pro další vrstvu, musí zrát určitou dobu. Postřik, přednástřik či špric (podle terminologie různých výrobců, avšak stále jedno a totéž - spojovací můstek mezi podkladem a první vrstvou omítky) by měl zrát 2 až 3 dny, všechny druhy omítek pak jeden den na každý jeden milimetr tloušťky, nejméně však 14 dní a to i při minimální tloušťce jedné vrstvy 10 mm. Pro zamezení vzniku smršťovacích trhlin se doporučuje vrstvu omítky v prvních dvou dnech udržovat ve vlhkém stavu.



9. Jakost a kontrola kvality

Výsledná jakost omítky je v prvé řadě ovlivňována jakostí hmot a odborným provedením podkladního zdiva. Rozhodujícím činitelem jakosti omítky je však druh a kvalita použitých omítkových malt a způsob provedení omítky.

Pro omítání platí obecně tyto požadavky :
povrch omítky musí být rovný, oblé plochy musí mít žádaný tvar
v rovnosti omítek jsou nejvýše přístupné odchylky u hrubých omítek -+ 5 mm na délce 2 m a u hladkých omítek -+ 2,5 mm na délce 2 m
rovnost se zkouší 2 m latí nebo šablonou ( u oblých ploch )
hrany rohů a koutů musí být přímé, musí mít daný tvar s případnými odchylkami nejvýše jako u omítek ploch

Omítky stěn a stropů se vzájemně spojují buď fabionem o poloměru do 50 mm nebo ostrými kouty. Stěny se napojují buď ostrými hranami a kouty, nebo hranami zaoblenými do dvou třetin výšky místnosti. Styky a napojování musí být rovné a po uschnutí neznatelné.
Od neomítaných ploch se omítka zpravidla odděluje spárou 5 mm širokou a 5 mm hlubokou. Kolem rámů a zárubní má být omítka začištěna zalícována nebo vytažena, podle druhu zárubně nebo rámu.
Malta pro omítky musí odpovídat předepsané jakosti i složení. Odborný pracovník je povinen upozornit na případné závady, aby nevznikly škody. V hotové omítce se nesmějí vyskytovat trhliny, puchýře apod. závady.


10. Bezpečnost a ochrana zdraví

Při ručních omítkářských pracích jsou dělníci ohroženi - mimo běžného stavebního provozu - zejména žíravým vápnem, prací na lešení . Jako všichni pracující ve stavebnictví musí respektovat obecná i konkrétní ustanovení vyhlášky č. 324/1990 Sb. o Bezpečnosti při práci. Zejména je třeba :
absolvovat prokazatelně školení z oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci
organizaci pracoviště zajistit tak, aby omítkářské práce neohrožovaly bezpečnou činnost při ostatních druzích prací na stavbě
všechny otvory a prohlubně ve výrobním a pracovním prostoru pevně zakrýt nebo ohradit dvoutyčovým zábradlím do výše 1,1 m
materiál v prac. prostoru ukládat tak, aby zůstal vždy dostatečný prostor na provádění vlastních prací
obličeje a ruce omítkářů chránit před nepříznivými účinky vápna např. ochrannými krémy, rukavicemi brýlemi apod.
vybavit pracoviště lékárničkou a doplnit ji borovou vodou a miskou na výplach očí
při práci na lešení na lešení dbát, aby nedošlo k jeho přetížení
výstup na lešení zajistit žebříky, které mají přesahovat podlahu, na niž se vystupuje min o 1,0m
zamezit možnost pádu nářadí a jiných předmětů z lešení
u umělého osvětlení pracoviště zajistit, aby omítkáře neoslňovalo
při práci s ručními el. nástroji důsledně dbát pokynů výrobce
rozvody el. energie pro osvětlení a ruční nástroje volit o napětí do 60 V.

První pomoc
VŠEOBECNÉ POKYNY: Projeví-li se zdravotní potíže nebo v případě pochybností uvědomit lékaře.
Při nadýchání : Opustit kontaminované pracoviště a postupovat podle příznaků.
Při styku s kůží : Sejmout kontaminovaný oděv a pokožku opláchnout čistou vodou a mýdlem. Podrážděná místa ošetřit vhodným reparačním krémem.
Při zasažení očí : Vyplachovat alespoň 15 minut čistou vodou, event. při násilně otevřených víčkách, následně vyhledat lékařskou pomoc.
Při požití : Vypít sklenici vody. Nevyvolávat zvracení, vyhledat lékařskou pomoc.
Další údaje : Pokud příznaky jakéhokoliv zasažení (podráždění) vyvolaného kontaktem s výrobkem neodezní po poskytnutí první pomoci, vyhledat lékařskou pomoc.

Žádné komentáře:

Okomentovat