Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

PROVEDENÍ PODLAH - PLOVOUCÍ PODLAHA

Důležité pokyny
Plovoucí podlahy reagují na změnu klimatu. Proto je nutné je pokládat jen v suchých podmínkách. Nejsou tedy určeny pro vlhké prostředí. Nešroubujte je, nepřilepujte ani nepřitloukejte k podlaze, stačí je položit volně.
• Skladování: v suchu, větraná a vytápěná místnost, minimální odstup od stěn 1 metr, na dřevěných lištách. Pokud dojde k poškození balení, okamžitě přelepte!

• Aklimatizace: uložte zavřené balíky na 2-3 dny doprostřed místnosti při minimálně 18 °C a maximálně 75 % vlhkosti vzduchu. Po otevření balení dílce rovnou pokládejte.

• Příslušenství: vodovzdorné lepidlo, špalíčky parotěsná zábrana, izolace proti kročejovému hluku, přechodové lišty, líšty.

• Nářadí: metr, truhlářský úhelník, tužka, šňůra, děrovka s kovovým pilovým listem, tvárná litina, 4-5 montážních svěráků nebo utahovací souprava, kladivo, stěrka z umělé hmoty, jemná pilka a hadr.
Položení podlahy

1. podklad:
podklad musí být pevný, rovný a suchý dle normy. Nerovnost nesmí přesahovat hodnoty 2 mm na 2 m délky. Obsah vody v podkladu přezkoušejte CM-přístrojem na měření vlhkosti. Bude-li obsah vlhkosti u betonového podkladu více než 2,0 CM %, u anhydritového podkladu nad 0,3 CM %, podlahu nepokládejte. Nerovnosti vyrovnejte. Na minerální podklad (beton, teraco atd.) položte nejdříve minimálně 0,2 mm silnou parotěsnou zábranu (PF fólie), která bude překrývat okraje o cca 20 cm. U podkladů, které se dotýkají země (například nepodsklepené místnosti), musí být položena nejdříve 1,2 mm silná parotěsná zábrana tak, že fólie bude u stěn vytažena, překryjí se její styčné hrany a utěsní se lepící páskou. Pokud je mezi plovoucí podlahou a podkladem jiný organický základ, musí být mezi ně položena parotěsná zábrana. Plovoucí podlahy mohou být položeny na poklady jako PVC, linoleum, guma i bez parotěsné zábrany, pokud splňují všechny podmínky vhodné pro položení podlahy. Na parotěsnou zábranu nebo podklad bude položena ještě izolace proti kročejovému hluku (např. pěnová fólie, vlnitá lepenka) a spojen na hranách.
POZOR! Izolace proti kročejovému efektu však nemůže nahradit parotěsnou zábranu

2. lepení
Všechny prvky plovoucí podlahy budou lepeny do sebe v drážce a peru. Je nutné odstranit případné cizí prvky mezi drážkou a perem. Na horní část drážky naneste vrstvu lepidla a nasuňte části podlahy do sebe.
POZOR! Příliš lepidla může zabránit pevnému styku ploch a utěsnění spoje mezi jednotlivými prvky podlahy. Lepidlo, které vystoupilo ze spojů, nechte 5-10 min. zaschnout a pak ho odstraňte po položení plovoucí podlahy rozpouštědlem lepidla a vlhkým, ne však mokrým hadrem.

3. základní pravidla pro položení
pokládejte nejlépe ve směru dopadu světla. U zdi dodržte odstup minimálně 10 mm, vytvořený špalíčky. Stejně tak odstupy od pevně zabudovaných předmětů (např. topení) musí činit nejméně 10 mm. Spoje mezi jednotlivými dílci by měly být v následující řadě přesazeny nejméně o 40 cm k řadě předchozí.

4. průběh pokládání
první řadu položte drážkami rovně ke stěně. Prvky prvních tří řad k sobě nasuňte pomocí měřící šňůry nebo latě. První tři řady zalepte (začněte od první a upevněte do montážních svěráků nebo utahovací soupravy). Opět přezkoušejte rovnost.
POZOR! Závisí na tom správné položení celé podlahy. Zalepení prvních tří řad nechte minimálně 45 minut zaschnout. Poté postupně přikládejte další dílce podlahy. Poslední řadu upravte podle vzniklé mezery a položte ji pevně k řadě předchozí. Během celé doby pokládání ponechte špalíčky u stěn.

5. dveře, přechody a velké prostory
Dveřní rámy zkraťte natolik, aby bylo možno podsunout prvek s izolací proti kročejovému efektu. Protože se plovoucí podlahy při změně teploty roztahují, počítejte v prostoru kolem dveří a přechodů k jiným plochám se spárami 10 mm. V prostorách, které jsou delší než 10 m nebo širší než 8 m počítejte s ještě většími dilatačními spárami. Do těchto spár se potom umístí přechodové lišty.

6. schnutí, závěrečné práce (lišty):
2 hodiny po položení odstraňte špalíčky u stěn. Nechte lepidlo 24 hodin zatvrdnout, teprve potom je možno na podlahu vstupovat nebo ji zatěžovat. Krajní spáry zakryjte lištami.
POZOR! Lišty připevněte na zeď a ne na podlahu.


Článek podporuje:
podlahy z exotických dřevin, terasové desky, pokládka podlah

Žádné komentáře:

Okomentovat