Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Technologie stavebních procesů - Hydroizolace

1. Materiály
Hydroizolace je složena z asfaltového penetračního nátěru a dvou vrstev těžkých asfaltových pásů SKLOBIT – extra. Ochranu vodorovné izolace tvoří cementový potěr, zatímco ochranu svislé tvoří přizdívka z CD 2 na MVC.
Penetrační nátěr je dodáván v plechových nádobách, asfaltové pásy v rolích 1m širokých o délce 10m. Role se přepravují i skladují ve svislé poloze. Materiály je nutno skladovat v krytém skladu. Nesmí být vystaveny slunci ani mrazu, nesmí přijít do styku s agresivními látkami ani s jejich výpary.

2. Pracovní podmínky
Před zahájením prací musí být pracoviště vyklizeno od zbytečného materiálu. Povrch pod izolací musí být rovný a pevný. Spáry a nerovnosti se vyrovnají – struktura povrchu musí být jemně drsná. K opravení podkladu se nesmí použít malty vápenné ani vápennocementové, ale cementové. Plynulé plošné zakřivení je přípustné v rámci tolerancí dle ČSN 730220. Všechny hrany, kouty a rohy musí být zaobleny v poloměru min. 20 mm. Je možné, provádět izolaci i na vlhký podklad, vlhkost však musí mít možnost dodatečného vyschnutí. Maximální nerovnost podkladu na délce 2m je + 5 mm.

3. Převzetí staveniště
Pracoviště k provedení hydroizolací přebírá vedoucí čety. Musí být sepsán protokol o tomto převzetí a proveden záznam do stavebního deníku. Podepsáním protokolu o převzetí pracoviště a zahájením prací, přebírá zhotovitel izolace a zodpovědnost za jejich další průběh. Dokončené dílo předává dále.

4. Obecné pracovní podmínky
Izolace ani její ochrana se nesmí provádět za deště, sněhu nebo mrazu ( při teplotách nižších než 5 oC). Za jiných okolností musí být izolace nebo její ochrana chráněna plachtovými či jinými přístřešky. Taktéž za slunečného a hodně teplého počasí je nutno chránit izolaci, aby nedošlo k vytvoření puchýřů.

5. Personální obsazení
Pracovní četa se skládá ze dvou pracovníků. Vedoucí je členem pracovní čety. Organizuje a řídí práci, přebírá pracoviště a předává hotové dílo. Zodpovídá za průběh a kvalitu prováděných prací.

6. Stroje a pracovní pomůcky
Při provádění hydroizolací je potřeba toto nářadí :
• ochranné kryty proti znečištění sousedních ploch
• pravítko min. délky 1 m, sada štětců, špachtle, metr
• ochranný štít na obličej, ochranné rukavice
• propanbutanový hořák na natavení asfaltových pásů, sirky
• lékárnička

7. Pracovní postupy
Na zatvrdlý a předem upravený podklad naneseme penetrační nátěr v jedné vrstvě. Na suchý, rovný a penetrací napuštěný podklad natavujeme asfaltové pásy a to k sobě navzájem. Před kladením pásy rozložíme, aby se narovnaly. Vrstvy pásů nad sebou klademe podélně v témže směru a střídáme je na vzájem o polovinu šířky pásu. Čelní přesahy ukončíme na vazbu min. šířky 100 mm. Podélné spoje pásů dodatečně zašpachtlujeme. Svislá izolace je prováděna na omítnuté nosné zdivo, opatřené opět penetračním nátěrem, kvůli lepší přilnavosti. Hotový pásový povlak hydroizolace musíme chránit na vodorovných plochách cem. potěrem a svislé plochy cihelnou přizdívkou. Tu členíme svislými průběžnými spárami po 3 – 5 m, aby byla podajná a umožnila dotlačení izolace k nosné konstrukci tlakem zeminy.

8. Jakost, kontrola a zkoušení prací
Izolační vrstva musí být celistvá, bez puchýřů a prasklin. Při kontrole provádění prací musí být každá vrstva, než bude zakryta další, řádně převzata. Kontroluje se pracovní prostředí, podklad, jednoltivé vrstvy, přelepování vložek a kvalita ochranné vrstvy. Zjištěné závady musí být bezprostředně odstraněny a všechny podstatné okolnosti zapsány do stavebního deníku. Kontrolu, převzetí a vlastní hodnocení provádí stavbyvedoucí za účasti investora. Výsledky se zaznamenají ve stavebním deníku.

9. Bezpečnost a ochrana zdraví
viz. příloha

10. Spotřeba materiálu
Plocha vodorovné izolace 120 m2
Plocha svislé izolace 70 m2
Celková plocha 190 m2

Penetrační nátěr PENETRAL je v balení o obsahu 9 kg a spotřeba je cca 300 - 500 g / m2. 190 x 0,4 = 76 kg tj. 9 balení
Sklobit – extra : 1,1 x 190 x 2 = 408 m2 tj. 41 ks rolí

Žádné komentáře:

Okomentovat