Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Technologie stavebních procesů - Pokrývačské práce

1. Materiály
Základními materiály jsou pálená krytina tašková, hřebenáče a vápenná malta.
Taška obyčejná rovná – TB (bobrovka) - v přírodním provedení 3680 ks
Hřebenáč hladký THb-h – v přírodním provedení 93 ks
Malta vápenná – na 1 díl vápna se dávají 2 díly písku.
Pálená krytina bude skladována na speciálních paletách. Materiál bude dopraven na staveniště nákladním automobilem LIAZ a vysokozdvižným vozíkem se palety vyloží. Na staveništi se uloží na připravenou zpevněnou plochu.
Svislá doprava na staveništi je zajištěna pro palety s taškami a hřebenáči pomocí jeřábu PEINER SMK 203. Na půdní úrovni se palety skladují na laťování v místech, kudy procházejí krokve, nejlépe na plných vazbách. Palety je nutno zabezpečit před pádem připevněním ke krokvím. Malta bude dopravována stavebním výtahem VS 6.01 (v japonce). Proti klimatickým vlivům není potřeba provádět zvláštní opatření, neboť tašky a hřebenáče jsou už z výroby chráněny PVC fólií.

2. Pracovní podmínky
Rozvod elektrické energie bude řešen pomocí rozvodné skříně na 230, 400 V, která bude napojena na sousední stávající objekt č.p. 12 v ulici Čížkova. Rozvod vody bude provizorně taktéž z objektu č.p. 12 v ulici Čížkova přes vlastní vodoměr. Práce v nočních hodinách se nepředpokládá, proto nejsou žádné požadavky na osvětlení staveniště.Stavba bude realizována v období od 03/98 do 10/98, takže není uvažována ochrana proti mrazu.
Přístupová cesta na staveniště bude napojena na stávající cestu ulicí Čížkova.

3. Obecné pracovní podmínky
Před zahájením pokrývačských prací musí být dokončeny a odevzdány všechny práce, které souvisejí s kladením krytiny tak, aby byl zabezpečený technologicky správný a plynulý průběh práce. Dohotoveny musí být zejména tyto práce : zednické práce, tesařské práce, klempířské práce, práce na hromosvodu, natěračské práce.
Všichni pracovníci musí být proškoleni z BOZ.

4. Personální obsazení
Pracovní četu bude tvořit vedoucí čety - pokrývač, 3 pokrývači a 4 pomocní dělníci – 8 pracovníků. Vedoucí čety organizuje a řídí práci všech pracovníků čety. Zodpovídá za správné pracovní postupy, za kvalitu prováděných prací a za bezpečnost při práci.
Pokrývači pracují podle pokynů vedoucího čety. Upravují krytinu podle potřeby a kladou ji na laťování. Řídí práci pomocných dělníků.
Pomocní dělníci pracují s jednotlivými pokrývači. Provádějí ruční roznos tašek, hřebenáčů a malty. Jeden pomocný dělník zajišťuje výrobu malty a její dopravu na půdní úroveň.

5. Stroje a pomůcky
Pracovní nářadí a pomůcky používané při pokrývačských pracích se musí udržovat v dokonalém pořádku, aby nedošlo k pracovním úrazům nebo nekvalitnímu provedení prací.
Pracovní nástroje pro ruční práci:
pokrývačská ocelová lžíce, spárovací lžíce, řezátko, pokrývačské kladivko, ocelové pravítko, svinovací metr, kbelík s háčkem, žebřík délky 3 m, pomocná plošina, japonka, nádoba na maltu, lopata, naběračka s dlouhou násadou, elektrická řezačka.
Pomůcky : rukavice, plexibrýle, lékárnička
Stroje : stavební výtah, spádová míchačka

6. Pracovní postup
Kladení tašek
Krytina se klade v řadách rovnoběžných s okapem směrem od okapu ke hřebenu. Šíře řady pokládané na jeden záběr je taková, aby pokrývač pohodlně dosáhl na všechny tašky v záběru a nemusel šlapat po hotové krytině. Na každou lať se zavěšují dvě vrstvy tašek na vazbu tak, aby vrchní vrstva kryla styčné spáry tašek vrstvy spodní. Přesah tašek je 90 mm.
Pro zvýšení pevnosti vrstvy střešních tašek se podél okrajů střešních ploch kladou dvě řady tašek do malty, čímž se vytvoří tzv. okrajový rám. Uvnitř rámu se tašky kladou na sucho. Tašky kladené do malty se musí namáčet deset minut ve vodě, aby se očistily od prachu a neodebíraly vlhkost z malty.

Kladení hřebenáčů
Hřebenáče se před kladením musí také namočit na deset minut. Hřebenáče na hřebenu se také kladou zcela do malty. Přesah jednotlivých hřebenáčů činí 50 mm, přičemž jejich hlava je odvrácena od strany převládajících větrů a dešťů. Spára mezi hřebenáči a taškami se zatře maltou.
U komínů je přesah tašek přes horní oplechování 100 mm a přesah dolního oplechování 100 mm přes tašky.

7. Jakost a kontrola kvality
Na jakost a kontrolu kvality pokrývačských prací bude dohlížet mistr. Musí kontrolovat :
• kvalitu malty
• kladení tašek
• kladení hřebenáčů atd.

Žádné komentáře:

Okomentovat