Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Technologie stavebních procesů - Bednící práce

1. Materiály
Hlavním dodavatelem bednění bude stavební firma nebo fyzická osoba, která bude také provádět zemní práce. Vytyčení a zaměření stavby provede stavbyvedoucí s příslušnou kvalifikací nebo vybraná geodetická firma. Bednění bude provedeno z klasického materiálu – dřevěné, ze smrkového řeziva.

2. Pracovní podmínky
Před zahájením prací musí být vybudována příjezdová komunikace ke staveništi, provedeny terénní práce a zemní úpravy spojené s vyhloubením základových rýh a odvodnění pláně. Také musí být proveden rozvod elektrické energie, který bude pomocí rozvodné skříně na 230, 400 V, která bude napojena na sousední stávající objekt č.p. 2 v ulici Bludovská. Rozvod vody bude provizorně taktéž z objektu č.p. 2 v ulici Bludovská přes vlastní vodoměr. Práce v nočních hodinách se nepředpokládá, proto nejsou žádné požadavky na osvětlení staveniště. Dále musí být upraveny plochy pro skládky materiálu.
Přístupová cesta na staveniště bude napojena na stávající cestu ulicí Bludovská.

3. Převzetí staveniště
Staveniště převezme hlavní stavbyvedoucí dodavatelské firmy od zástupce investora. Součástí převzetí bude zápis investora do stavebního denníku o předání ( kdy, kdo, podrobnosti). Podepsáním protokolu o převzetí staveniště a zahájením prací zodpovídá zhotovitel základů za jejich další průběh.

4. Obecné pracovní podmínky
Předpokladem pro zahájení bednících prací je provedení terénních prací a zemní úpravy spojené s vyhloubením základových rýh a odvodnění výkopových prací. Všichni pracovníci budou proškoleni z BOZ.

5. Personální obsazení
Pracovní četa je složena ze 3 dělníků. Vedoucí čety odpovídá za správné provedení bednění.

6. Stroje a pomůcky
Pracovní nástroje pro ruční práci: kladiva, rozpěrné desky
Pomůcky : rukavice, gumovky.


7. Pracovní postupy
Bude proveden podkladní beton o tl. 100 mm (včetně rozšíření a 300 mm na každou stranu pro bednění). Na tento podkladní beton bude provedeno bednění. Dále vlastní betonáž a po technologické pauze odbednění.

8. Jakost a kontrola kvality
Na provádění bednění bude osobně dohlížet vedoucí čety. Ten bude také kontrolovat správnost vnitřních rozměrů bednění – úchylky tvaru, rozměrů a polohy hotového bednění nesmí překročit mezní úchylky předepsané normou ČSN 73 0010. Rovnost a těsnost bednění musí být taková, aby jemné součásti betonové směsi jím nepronikly. Dále musí kontrolovat tuhost bednění, podpěry. Bednění musí být před betonáží očištěné a navlhčené.

Žádné komentáře:

Okomentovat