Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Technologie stavebních procesů - Vnitřní omítky a obklady

1. Materiály
Stavba bude vyzděna z přesných tvárnic systému YTONG. Na toto zdivo bude použita jednovrstvá suchá omítková směs YTONG – venkovní a vnitřní omítka. Ta bude také použita na stropy. Vnitřní obklady budou keramické – podkladem je opět omítka YTONG. Pokládání obkladů bude na maltu PCI– Flexmörtel.
Materiál bude skladován ve vyhrazené místnosti, do které bude mít přístup jen stavbyvedoucí nebo jím pověřený pracovník. Ten odpovídá za tento sklad a za minimální zásoby.

YTONG – venkovní a vnitřní omítka
Spotřeba : cca 12,5 kg/m2 při tl. 10 mm 40 pytlů
Balení : 40 kg v papírovém pytli

PCI – Flexmörtel
Spotřeba : 1,2 kg/m2/mm 48 kg
Vydatnost : 5 kg/1,5 m2 při tl. vrstvy 4 mm
Keramický obklad
Rozměr 150 x 150 mm 32,45 m2

2. Pracovní podmínky
Rozvod elektrické energie bude řešen pomocí rozvodné skříně na 230, 400 V, která bude napojena na sousední stávající objekt č.p. 12 v ulici Čížkova. Rozvod vody bude provizorně taktéž z objektu č.p. 12 v ulici Čížkova přes vlastní vodoměr. Práce v nočních hodinách se nepředpokládá, proto nejsou žádné požadavky na osvětlení staveniště.
Stavba bude realizována v období od 03/98 do 10/98, takže není uvažována ochrana proti mrazu.
Přístupová cesta na staveniště bude napojena na stávající cestu ulicí Čížkova.

3. Převzetí staveniště
Součástí převzetí bude zápis investora do stavebního denníku o předání ( kdy, kdo, podrobnosti).

4. Obecné pracovní podmínky
Předpokladem pro zahájení omítkových prací je hotová hrubá stavba.
Všichni pracovníci musí být proškoleni z BOZ.

5. Personální obsazení
Na provádění omítkových prací bude osobně dohlížet stavbyvedoucí nebo jím pověřený pracovník. Stavba musí být realizována v období od 03/98 do 10/98, t.j. během 8 měsíců. Na omítkách a obkladech bude pracovat 6 zedníků.

6. Stroje a pomůcky
Pracovní nástroje pro ruční práci: štětce, lžíce, naběračky, vodováhy, gumové stěrky, hladítka, desky, kladiva
Pomůcky : plexibrýle, lékárnička
Přístroje : samospádová míchačka.

7. Pracovní postup
Vnitřní omítky
Budou jádrové (YTONG – vnější a vnitřní omítka), nanášené ručně. Podklad je třeba očistit od prachu a hrubých nečistot. Jeden den před nanášením omítky je třeba zdivo zvlhčit a těsně před nanesením opět navlhčit vodou. Podklad nesmí být zmrzlý, což je stejně vyloučeno vzhledem k termínu provádění stavby. Vnitřní vlhkost zdiva má dosahovat hodnoty max. 12 – 14 %. Omítka se nanáší ručně ocelovým hladítkem. Potřebná tloušťka se dosáhne natažením několika vrstev. Je však nutné dbát na to, aby povrch jednotlivých vrstev nebyl zavadlý. Poslední vrstva se srovná a stáhne nejlépe hliníkovou latí do roviny. Po odpovídajícím zavadnutí (2 – 6 hod.) se jemně vyhladí.
YTONG – venkovní a vnitřní omítka se míchá v samospádové míchačce s cca 10 litry záměsové vody na 40 kg suché směsi. Doba míchání je asi 5 minut. Připravenou směs lze během práce promíchat, nikoli však upravovat konzistenci vodou. V žádném případě se nesmí přimíchávat žádné jiné materiály. Tloušťka vrstvy je 10 mm.

Keramické obklady
PODKLAD
Podklad musí být pevný, suchý a čistý. Na povrchu nesmí být žádná hnízda, trhliny nebo žebra. Na obkládanou stěnu se zubovým hladítkem nanese tenkovrstvá malta.

POKLÁDÁNÍ OBKLADŮ
PCI – Flexmortel se rozmíchá na plastickou, homogenní maltu. Nechá se zrát cca 3 min. Pak se znovu krátce zamíchá. Hladkou stranou lžíce se na podklad nanese tenká kontaktní vrstva. Ozubenou lžící se na čerstvou kontaktní vrstvu nanese malta. Pokud možno se lepicí lože nanese v jednom směru. Nanáší se tolik malty, kolik se může obložit během doby její lepivosti. Obklad se lehkým posuvným pohybem nasadí do maltového lože. Dále se provede spárování a na konec po dostatečném zavadnutí se obklad omyje vlhkou houbou.
Rohové, spojovací a dilatační spáry se utěsňují trvale elastickým silikonovým tmelem.

8. Jakost a kontrola kvality
Na jakost a kontrolu kvality zdění bude dohlížet mistr nebo jím pověřený pracovník. Musí kontrolovat :
- správné provedení omítek
- kvalitu omítky
- lepivost malty
- správné pokládání obkladů.

Žádné komentáře:

Okomentovat