Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

PROVEDENÍ PODLAH - VNITŘNÍ KERAMICKÁ DLAŽBA

Materiál
Jako keramická dlažba bude použit výrobek Rakodur.Je to keramický glazovaný hutný výrobek s nízkou nasákavostí do 3 %, vyráběný podle ČSN EN 176 B I (ISO 13 006 B Ib), jejíž dodržení zaručuje jeho mrazuvzdornost.
RAKODUR lze použít k obkladům venkovních i vnitřních stěn a podlah, včetně fasád, které jsou vystaveny povětrnostním vlivům. Příkladem jeho univerzálního použití jsou podlahy i stěny koupelen, kuchyní, chodeb, kanceláří, vnější fasády, bazény, sauny, mrazírny a potravinářské provozy atd.
Je vyráběn v široké barevné škále s lesklým i matným povrchem, zdobený různými technikami (tisk, sypání, přístřik), případně s glazurou v protiskluzném a nebo otěruvzdorném provedení.

SKLADOVÁNÍ
Dlaždice se skladují v suchých, čistých a uzamykatelných skladech. Krabice se kladou do vázaných rovných figur na sebe do max výšky 1 m. Lepidlo a spárovací malta v suchých plechových skladech.

PŘIPRAVENOST STAVENIŠTĚ
Předem musí být osazeny dveřní zárubně, dokončeny musí být vnitřní omítky, provedeny hrubé instalace sanitární a rozvody sítí. Min. 10 dnů předem provedeny podkladní betony. Musí se očistit styčné a označit povrch podlahy váhorysem. Povrch podkladního betonu musí být rovný max. 5 mm odchylka v celé ploše. Provedeny přípojky elektrické energie.

SLOŽENÍ PRACOVNÍ ČETY
3 pracovníci :
- 2 pokladači
- 1 pomocný dělník

PRACOVNÍ NÁŘADÍ A POMŮCKY
Cementová stěrka, zubová stěrka, brusné hladítko, kbelík, libela, umělohmotné kladívko, šňůra, lešení, kolečko, klínky atd.


PRACOVNÍ POSTUPY
Příprava obkladu a podkladu před položením
Nezbytným předpokladem k zahájení kladečských prací je příprava stabilního podkladu, který musí mít dostatečnou pevnost a musí být zbaven zbytků prachu, mastných skvrn a přebytečné vody. V případě potřeby se provádí isolační a penetrační nátěry.
Před zahájením kladečských prací se doporučuje rozložit keramické obkladové prvky z několika kartonů do plochy min. 2 m2 a provést kontrolu celkového vzhledu a zejména prověřit sestavení obrazců kombinovaných z různých typů výrobků, různobarevných základů a doplňků, dekoračních pásků - listel, apod. Doporučuje se nechat schválit navrženou sestavu majitelem, investorem nebo uživatelem objektu.

RAKODUR mají vysokou tvrdost povrchu a proto doporučujeme používat pro úpravy těchto materiálů, zejména pro otvory připojovaných armatur (zásuvky,vodovodní a kanalizační přípojky) diamantové nástroje.


Zásady a způsoby lepení:
Keramické obklady se mohou provádět jen tehdy, jestliže teplota podkladu, Zateriálu a místnosti neklesne pod +5°C. Plochy nesmí být promáčené. Čerstvě nanesená tenkovrstvá malta resp. disperzní lepidlo se před pokládáním obkladů a dlažeb chrání před rychlou ztrátou vlhkosti. K obkládání stěn a podlah jsou využívány doporučené postupy (ČSN, publikace: Rostislav Drochytka & kol. "Keramické obklady a dlažby", firemní návody, atd.). Podle druhu a kvality podkladu jsou uplatňovány zejména níže uvedené základní metody.
a. Klasická metoda pokládání obkladových prvků do tlustého maltového lože je používána všude tam, kde musí být vyrovnány velké nerovnosti podkladu. Po dostatečném zatuhnutí omítky lze zahájit obkládání. Hutné a slinuté materiály RAKODUR se před pokládáním nenamáčí. Na obkladový prvek se nanese tenká vrstva jemné malty a zatlačí se rovnoměrně na zeď. Tato metoda umožňuje vyrovnat nerovnoměrnosti stěn, ale vyžaduje zručnost a cvik kladeče.
Metoda nalepování obkladových prvků tenkou vrstvou lepidla je moderní progresivní postup pro kvalitní rovné podklady z přesných tvárnic, sádrokartonových desek atd. Na rovný podklad je nejprve nanesena tenká hladká vrstva lepidla jako podklad. Tato vrstva se pak rozprostře vhodnou zubatou stěrkou, aby byla zajištěna rovnoměrná vrstva lepidla. Do takto upravené plochy jsou pokládány jednotlivé obkladové prvky. Pro zajištění pravidelných spár se používají různé distanční pomůcky. Lepidlem znečištěné obkladové prvky je nutno včas očistit.

Spárování obkladových prvků
Po dostatečném vytvrdnutí malty nebo lepidla lze provádět spárování. Klasické spárování cementem bylo vytlačeno moderními různobarevnými spárovacími prostředky. Při jejich použití je nutné dodržovat návody výrobců a tmelem potřísněné obkladové prvky včas vyčistit. Šířka spár je závislá na velikosti, tloušťce a typu obkladového prvku. Optimální šířky jsou uvedeny v příslušných normách pro modulové obkladové prvky RAKODUR a činí 2 až 5 mm, nebo se blíží tloušťce obkladových prvků tak, aby spárovací hmota zcela zaplnila spáry v celé hloubce bez mezer a dutin.


JAKOST A KONTROLA KVALITY
Kontrola kvality bude provedena dle normy ČSN 744505, základní požadavky na použité materiály budou kontrolovány dle DIN 18156.


BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ
Každý pracovník bude vybaven přilbou, ochrannými brýlemi, rukavicemi, ochranným oblekem a obuví.



-

Žádné komentáře:

Okomentovat