Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Technologie stavebních procesů - zemní práce

1. Materiály
Hlavním dodavatelem výkopových prací bude stavební firma nebo fyzická osoba s příslušným strojním parkem. Vytyčení a zaměření stavby provede stavbyvedoucí s příslušnou kvalifikací nebo vybraná geodetická firma.

2. Pracovní podmínky
Rozvod elektrické energie bude řešen pomocí rozvodné skříně na 230, 400 V, která bude napojena na sousední stávající objekt č.p. 12 v ulici Čížkova. Rozvod vody bude provizorně taktéž z objektu č.p. 12 v ulici Čížkova přes vlastní vodoměr. Práce v nočních hodinách se nepředpokládá, proto nejsou žádné požadavky na osvětlení staveniště.
Skládka části zeminy bude v blízkosti stavby, ornice a část výkopu bude na deponiích ve vzdálenosti 1,5 km.
Přístupová cesta na staveniště bude napojena na stávající cestu ulicí Čížkova.

3. Převzetí staveniště
Staveniště převezme hlavní stavbyvedoucí dodavatelské firmy od zástupce investora. Součástí převzetí bude zápis investora do stavebního deníku o předání ( kdy, kdo, podrobnosti), vytýčení stávajících sítí, vymezení hranic staveniště, možnosti skladování, napojení na inženýrské sítě (viz bod 2) a převzetí jednoho výškového a dvou směrových bodů.

4. Obecné pracovní podmínky
Předpokladem pro zahájení výkopových prací je vytyčení sítí a vlastního objektu. Všichni pracovníci budou proškoleni z BOZ.

5. Personální obsazení
Na provádění zemních prací bude osobně dohlížet stavbyvedoucí nebo jím pověřený mistr. Ten bude také kontrolovat kubatury vytěžené zeminy na jednotlivých místech. Nutno dodržet přesně objem výkopů, násypů a hutnění násypů po jednotlivých vrstvách.

6. Stroje a pomůcky
Pracovní nástroje pro ruční práci: krompáče, lopaty, rýče, bourací kladivo s dlátem. Pomůcky : rukavice, gumovky.
Z přístrojů: geodetická souprava s nivelačním přístrojem a teodolitem.
Pracovní stroje: - rypadlo na traktorovém podvozku EO 2621; Es = 13,7 m3/h
- nakladač kolový UNC 151
- sklápěcí automobil LIAZ MTSP 24 ( V = 5 m3 )
- statický válec

7. Pracovní postupy
Díky tomu, že se jedná o stavbu na tzv. „zelené louce“ je nutné jako první v prostoru stavby ( včetně upraveného terénu ) na ploše 14,5 x 19 m provést úpravu povrchu staveniště ( porost a keře ) a sejmout ornici v tl. 0,3 m ( 35 m3 ). Dále bude provedeno vytyčení staveniště o rozměrech 26,7 x 25,4 m o celkové ploše 678,20 m2 vztaženo k půdorysu objektu a jeho ohrazení přenosnými stěnami. Tento prostor se pak propojí s ulicí Čížkova. Ornice 10 m3 bude odvezena automobilem LIAZ ( 2x ) na deponii ve vzdálenosti 1,5 km. Zbytek 25 m3 bude součástí násypů. Rozpojení sejmutí a naložení ornice bude provedeno rypadlem EO 2621. Na této upravené zemní pláni bude provedeno vytýčení stavebního objektu (stavby).
Před započetím vytyčovacích prací je potřeba překontrolovat správnost výchozích půdorysných a výškových kót z projektové dokumentace. Zajištění vytyčení stavby se provede pomocí 6 rohových a 2 podélných laviček osazených 0,6 m nad terénem a vzdálených 2 m od budoucího okraje. Obrysy výkopů budou vyznačeny vápnem. Po skončení těžení se lavičky posunou k okraji.
Jako první bude srovnání terénu na úroveň upraveného terénu včetně svahování. Rypadlo EO 2621 bude zeminu z výkopů umísťovat do směru násypů. Tuto zeminu je nutné hutnit statickým válcem po 0,15 vrstvách. Úroveň dna výkopů bude překročena o 0,3 m. Rýhy pro základové pásy budou provedeny pomocí rypadla na traktorovém podvozku - EO 2621. Odtěžená zemina pak bude pomocí nakládací lopaty odhrnuta do prostoru násypů. Jako první bude zhotovena rýha pro vnitřní zdivo, následně po obvodě.
Výpočet pracovního cyklu pro skrývku ornice a hrubé terénní práce
T = t1 + t2 + t3 + t4

Doba nakládání zeminy
maximální výkon nakladače 200 m3/h
objem sklopky 5,0 m3
t1 = 0,025 h

Doba na přepravu zeminy
vzdálenost přepravy 1,5 km
rychlost plně naloženého auta 40 km/h
t2 = 0,0375 h

Doba sklápění zeminy
t3 = 0,025 h

Doba potřebná na návrat auta na staveniště
vzdálenost přepravy 1,5 km
rychlost prázdného auta 50 km/h
t2 = 0,030 h
T = 0,025 + 0,0375 + 0,025 + 0,030 = 0,1175 h = 7,05 min

8. Jakost a kontrola kvality
Na provádění zemních prací bude osobně dohlížet stavbyvedoucí nebo jím pověřený mistr. Ten bude také kontrolovat kubatury vytěžené zeminy na jednotlivých místech. Nutno dodržet přesně objem výkopů, násypů a hutnění násypů po jednotlivých vrstvách.

Žádné komentáře:

Okomentovat