Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Technologie stavebních procesů - Stropní konstrukce 2

1. Materiály
Konstrukce stropu bude provedena systémem POROTHERM (nosníky + keramické vložky). Nad jednou místností bude provedena monolitická železobetonová deska tl. 100mm.
Při manipulaci a skladování je třeba zavěšovat, resp. pokládat nosníky ve vzdálenosti max. 500 mm od konců nosníků dřevěnými proklady. Při ukládání nosníků na ložnou plochu dopravního prostředku musí na ní nosníky ležet v celé své délce. V zimním období musí být nosníky chráněny proti povětrnostním vlivům.
Materiál: POT 557/802
POT 548/802
MIAKO 19/62,5 P

2. Pracovní podmínky
Rozvod elektrické energie bude řešen pomocí rozvodné skříně na 230, 400 V, která bude napojena na sousední stávající objekt č.p. 2 v ulici Bludovská. Rozvod vody bude provizorně taktéž z objektu č.p. 2 v ulici Bludovská přes vlastní vodoměr. Práce v nočních hodinách se nepředpokládá, proto nejsou žádné požadavky na osvětlení staveniště.
Stavba bude realizována v období od 03/99 do 10/99, takže není uvažována ochrana proti mrazu.
Přístupová cesta na staveniště bude napojena na stávající cestu ulicí Bludovská.

3. Obecné pracovní podmínky
Podmínkou pro zahájení ukládání stropu bude mimo jiné dodržení přesných rozměrů svislých nosných konstrukcí.
Všichni pracovníci musí být proškoleni z BOZ.

4. Personální obsazení
Na ukládání stropních konstrukcí bude osobně dohlížet stavbyvedoucí nebo jím pověřený mistr. Stavba musí být realizována v období od 03/99 do 10/99, t.j. během 8 měsíců.
Na ukládání stropů budou pracovat 4 zedníci, 2 pomocníci a jeden jeřábník.

5. Stroje a pomůcky
Pracovní nástroje pro ruční práci: lžíce, naběračky, vodováhy, hranoly, desky, rozpěrné desky, kladivo
Pomůcky : rukavice, plexibrýle, lékárnička (optal, peroxid vodíku, obvazy apod.)
Stoje : jeřáb na automobilovém podvozku, míchačka.


6. Pracovní postup
Jako první bude provedeno osazení nosníků do 10 mm tlustého lože z cementové malty. Nosníky je nutno podepřít při montáži provizorními podporami (vodorovnými dřevěnými hranoly se sloupky) symetricky tak, aby vzdálenost mezi podporami nebo podporou a nosnou zdí byla maximálně 1,8 m. Provizorní podpory musí být zavětrovány, podloženy a podklínovány, osová vzdálenost sloupků ve směru podpor (hranolů) nesmí překročit 1,5 m. To bude provedeno pod dozorem mistra.
Stropní vložky MIAKO 19/62,5 P se kladou na sucho na osazené a podepřené nosníky v řadách rovnoběžných s nosnou zdí postupně od jednoho konce nosníku k druhému
S betonáží lze započít, až když jsou vložky uloženy po celé délce nosníku. Dutiny krajních vložek není nutné uzavírat proti zátekům betonu, neboť délka záteků je pouze cca 100 mm. Po navlhčení celé konstrukce se mezery nad nosníky mezi stropními vložkami v místě příčného ztužení vyplní betonem třídy B 20, čímž se vytvoří betonová žebra. Zároveň se žebry je nutno betonovat také pozední věnce nad nosnými zdmi a betonovou vrstvu nad stropními vložkami v tl. 40 mm, která doplňuje stropní konstrukci na potřebnou výšku. Stropní konstrukce se betonuje v pruzích, které mají směr nosníků. Betonáž pruhu nelze přerušit.
Nad jednou místností se bude provádět monolitická železobetonová deska. Nejprve provedeme podbednění stropu z překližkových bednících panelů. Pomocí distančníků se osadí nosná výztuž desky. Před zabetonováním musí být převzata jako skrytá konstrukce investorem a to poloha a množství výztuže dle dokumentace. Po zlhčení bednění bude následovat betonáž. Po technologické pauze 28 dní se provede odbednění.

7. Jakost a kontrola kvality
Na jakost a kontrolu kvality uložení stropu bude dohlížet mistr. Musí kontrolovat :
• polohu nosníků
• po zhotovení stropu – udržování betonu ve vlhkém stavu
• polohu a množství nosné výztuže žb desky

Žádné komentáře:

Okomentovat