Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Technologie stavebních procesů - základové konstrukce

1. Materiály
K betonáži základové konstrukce je použito betonu B20. Složení betonové směsi viz. výpočet kubatur základů. Betonáž je provedena do klasického dřevěného bednění.

2. Pracovní podmínky
Před zahájením prací musí být vybudována příjezdová komunikace ke staveništi, provedeny terénní práce a zemní úpravy spojené s vyhloubením základových rýh, odvodnění pláně, podkladní beton a bednění. Dále musí být provedeny staveništní přípojky a rozvod elektrická energie a vody. V neposlední řadě musí být upraveny plochy pro skládky materiálů.

3. Převzetí staveniště
O převzetí staveniště musí být sepsán protokol a proveden záznam do stavebního deníku. Podepsáním protokolu o převzetí staveniště a zahájením prací odpovídá zhotovitel za jejich další průběh.

4. Obecné pracovní podmínky
Betonáž je prováděna za teplot nad bodem mrazu, a to minimálně 5 °C po celou dobu tvrdnutí betonu. Proto nemusí být opatření na udržení teploty pro správný průběh hydratačních procesů. V případě slunečního či větrného počasí musí být provedena opatření, která zabrání nadměrnému vysychání povrchových vrstev betonu.
Všichni pracovníci musí být proškoleni z BOZ.

5. Personální obsazení
Pracovní četa je složena ze čtyř dělníků. Vedoucí čety odpovídá za správné vytyčení základů a betonáž.

6. Stroje a pomůcky
Pracovní nástroje pro ruční práci:
Pomůcky : rukavice, plexibrýle, lékárnička
Z přístrojů: míchačka typu PN 250.

7. Pracovní postup
Ruční začištění dna výkopu se provede sejmutím 0,2 m ochranné vrstvy. Po začištění se provede podkladní vrstva v tl. 100 mm, včetně rozšíření 300 mm na každou stranu pro bednění. Potom následuje technologická přestávka v délce 2 dnů. Během ní bude probíhat příprava bednění. Dále se provede vlastní betonáž a po technologické přestávce (5 dnů) se základy odbední.

8. Jakost a kontrola kvality
Musí být dodrženo :
• očištění a vlhčení bednění před betonáží
• dodržení lhůt a podmínek pro odbednění
• v případě slunečního či větrného počasí musí být provedena opatření, která zabrání nadměrnému vysychání povrchových vrstev betonu.

Žádné komentáře:

Okomentovat