Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Stropní konstrukce

1.) Obecné informace :

V protokolu je zpracován technologický předpis pro provádění stropních konstrukcí na zadaném objektu . Jedná se o samostatně stojící dům obdélníkového půdorysu , nepodsklepený , o dvou nadzemních podlažích se sedlovou střechou . Konstrukční výška 1. NP je 3000 mm . Bude – li stropní konstrukce provádět zhotovitel , který prováděl zdící práce , má staveniště převzaté z dřívější doby . Bude – li zhotovitel pro stropní konstrukce jiný než zhotovitel pro svislé konstrukce , bude s hlavním dodavatelem dohodnut termín umožnění vstupu na staveniště , započetí stavebních prací a termín dokončení stavebních prací . Při převzetí staveniště bude proveden zápis do stavebního deníku . Stropní konstrukce bude provedena ze systému POROTHERM ( nosníky POT , keramické vložky MIAKO , VĚNCOVKY ) . Celá konstrukce bude vyztužena ocelí třídy 10 335 J a zalita betonovou směsí B 20 .


2.) Pracovní podmínky :

Staveniště bude zařízené dle projektu Zařízení staveniště a bude již obsahovat všechny uvedené položky včetně rozvodu sítí a stavebního výtahu . Zahájení stavebních prací předpokládá již provedené svislé nosné konstrukce s dodrženými přesnými rozměry . Materiál určený pro tyto konstrukce bude skladován na určených skladovacích plochách . Tvarovky budou skladovány na paletách o rozměrech 1180 x 1000 mm . Veškeré mokré procesy se musí provádět při teplotě venkovního prostředí nad 5 °C . Předpokládá se , že stropní konstrukce se budou provádět v období , kdy teplota venkovního prostředí neklesne pod tuto hodnotu , a proto nebudou uvažovány žádné opatření na ochranu proti mrazu . Na provádění stavebních prací bude dohlížet stavbyvedoucí osobně , bude kontrolovat kvalitu dodaného materiálu , spotřebu materiálu a dodržení technologického a bezpečnostního předpisu . Bude provádět zápisy do stavebního deníku o stavu prací , použitém stavebním a konstrukčním materiálu . Všichni pracovníci , kteří budou mít přístup na staveniště musí být proškoleni z BOZ .


3.) Výpočet kubatur :

Nosníky POT 600 / 902 : 68 kusů
Nosníky POT 425 / 902 : 5 kusů
Stropní vložky MIAKO 19 / 62,5 PTH : 29 palet = 1 392 kusů
Doplňkové stropní vložky MIAKO 8 / 50 PTH : 1 paleta = 144 kusů
Tepelná izolace polystyrén tloušťky 80 mm : 17,5 m²
VĚNCOVKA 23,5 : 1 paleta = 234 kusů
Ocel 10 335 J : ø 14 mm - délky 6,5 m = 12 kusů
ø 10 mm - délky 1,2 m = 16 kusů
ø 10 mm - délky 2,6 m = 6 kusů
ø 10 mm - délky 4,0 m = 4 kusů
ø 10 mm - délky 6,0 m = 80 kusů
ø 6 mm = délky 150 m
Betonová směs B 20 : 25 m³


4.) Technologický postup :

Na poslední vrstvu tvarovek vykazující požadovanou rovinu bude provedeno pomocí věžového jeřábu osazení nosníků POT . Nosníky se kladou do 10 mm tlustého lože z cementové malty a při montáži je třeba je podepřít provizorními podporami ( vodorovnými dřevěnými hranoly se sloupky ) symetricky tak , aby vzdálenost mezi podporami nebo podporou a nosnou zdí byla maximálně 1,8 m . Provizorní podpory musí být zavětrovány , podloženy a podklínovány , osová vzdálenost sloupků ve směru podpor ( hranolů ) nesmí překročit 1,5 m . Osazování nosníků bude prováděno pod dozorem stavbyvedoucího , který bude dohlížet na správné uložení nosníků , přesné dodržení osových vzdáleností nosníků a dodržení minimální délky uložení nosníků , která musí být minimálně 125 mm . Stropní vložky MIAKO se kladou na sucho na osazené a podepřené nosníky v řadách rovnoběžných s nosnou zdí postupně od jednoho konce nosníků ke druhému . Poté se vyzdí po obvodu objektu v úrovni stropní konstrukce pás z VĚNCOVKY a z vnitřní strany se doplní tepelně izolačními deskami z polystyrénu , které se přidrží maltou ve tvaru fabionu . Po vyzdění věncového pláště se provede položení výztuže železobetonového ztužujícího věnce , který se provaří s nosnou výztuží nosníků POT .

Výztuž pro věnce se bude chystat na zemi a ve stropní konstrukci se budou spojovat již jednotlivé hotové díly ( kostry ) . Výztuž se osadí do potřebné polohy pomocí distančníků . S betonáží lze započít , až když jsou vložky uloženy po celé délce nosníků , nachystána výztuž a provedený věncový pás po odvodu budovy . Před samotnou betonáží se provede kontrola stavu konstrukcí , které budou skryty betonovou vrstvou a provede se zápis do stavebního deníku . Dutiny krajních vložek není nutné uzavírat proti zátekům betonu , neboť délka záteků je pouze asi 100 mm . Po navlhčení celé konstrukce se mezery nad nosníky mezi stropními vložkami , případně nad plochými vložkami vyplní betonem třídy B 20 měkké konzistence , čímž se vytvoří betonová žebra . Zároveň se žebry je nutno betonovat také pozední věnce nad nosnými zdmi a betonovou vrstvu nad stropními vložkami , která doplňuje stropní konstrukce na potřebnou výšku . Stropní konstrukce se betonuje v pruzích , které mají směr nosníků . Betonáž pruhu nelze přerušit , pracovní spáru lze provést pouze mezi nosníky uprostřed stropních vložek . Při manipulaci s materiálem během montáže a betonáže je nutné pokládat na osazené stropní vložky prkna nebo roznášecí plošiny tak , aby zatížení stropu bylo rozloženo , byly tlumeny otřesy a zároveň aby nebyla deformovaná ocelová příhradovina nosníků . Celkové plošné montážní zatížení stropu nesmí překročit 1,5 kN / m² ( před uložením betonu do konstrukce ) . Při betonáži je nutné zabránit hromadění betonu na jednom místě . Ploché doplňkové stropní vložky se nesmí během montážního stavu až do zalití betonem nijak zatěžovat . Společně s prováděním stropní konstrukce budou provedeny dvě schodišťové desky ( dvojité lomenice ) , které budou na jedné straně zapuštěny do zdi a na druhé straně plynule přejdou do stropní desky . Na schodišťové desky bude použito systémového bednění Frame boarding . Betonová směs pro výrobu stropní konstrukce bude připravována dle technologického postupu a zkoušek v centrální výrobně betonu vzdálené 5 km od místa stavby . Přeprava betonové směsi na staveniště bude zajištěna autodomíchávačem AM 330.1 . Na staveništi bude betonová směs přepravována pomocí věžového jeřábu a koše na betonovou směs KB 750.2 . Z koše bude betonová směs rozprostírána na stropní konstrukci . Po zhotovení stropu je nutno udržovat beton ve vlhkém stavu a chránit ho proti povětrnostním vlivům až do zatvrdnutí . PO technologické pauze , která potrvá 28 dní , bude provedeno odstranění podpor nosníků .


5.) Doprava a skladování materiálů :

Doprava materiálu na staveniště bude zajištěna :
nákladním vozem Tatra 815 PR 3 208 - doplněným hydraulickou rukou HR 210 kNm
rozměr korby 6,9 x 2,29 m
pohotovostní hmotnost 17 000 kg
pojme max. 10 palet
nákladním vozem Avia A 31,1 A - doplněným hydraulickou rukou HR 3 001
přeprava břemene 1 200 kg / 4 500 mm
užitečná hmotnost 3 295 kg
Nosníky POT . . . 2 x Tatra po 36 a 37 kusech
MIAKO PTH . . . 3 x Tatra - ( 10 , 10 , 9 + 1 ) palet , hmotnost 1 palety je 745 kg
VĚNCOVKA 23,5 . . . 1 paleta na Tatře společně s 30 P + D a 11,5 P + D
Polystyren . . . společně s překlady
Výztuž . . . 1 x Avia

Komponenty pro výrobu maltové směsi budou na stavbu dopraveny společně s komponenty pro výrobu maltové směsi pro zdění svislých konstrukcí . Při manipulaci a skladování stropních nosníků je třeba zavěšovat , resp. pokládat nosníky ve vzdálenosti maximálně 500 mm od konců nosníků dřevěnými proklady o rozměru nejméně 40 x 20 mm . Proklady jednotlivých vrstev musí být uspořádány vždy svisle nad sebou a v místě svaru příčné výztuže s horní výztuží . Při ukládání nosníků na ložnou plochu dopravního prostředku musí na ní nosníky ležet v celé své délce . Výšku slohy skladovaných nosníků volí výrobce ( eventuelně odběratel ) v souladu s platnými předpisy o bezpečnosti práce . Nosníky se na skládkách ukládají podle délek . Nosníky budou skladovány na nekryté , zpevněné a uzamykatelné ploše vyznačené na výkrese Zařízení staveniště a budou překryty igelitem , který bude zajištěn proti odvátí větrem . Složení z dopravního prostředku bude pomocí hydraulické ruky přímo na skladovací plochu . Manipulace s nosníky během montáže bude zajištěna pomocí věžového jeřábu . Stropní vložky MIAKO budou na stavbu dopraveny na vratných EURO paletách ( 1180 x 1000 ) mm obalených fólií . Palety budou ukládány v jedné vrstvě a překryty igelitem , který bude zajištěn proti odvátí větrem . Na staveništi budou stropní vložky skladovány na otevřených , volných zpevněných plochách . Plochy , určené pro skladování stropních vložek jsou vyznačeny na výkrese Zařízení staveniště .


Plochy pro skladování stropních vložek musí být v manipulačním dosahu věžového jeřábu , který bude zajišťovat vnitrostaveništní dopravu . Doprava , skladování a vnitrostaveništní přeprava VĚNCOVEK bude stejná, jako u stropních vložek . Polystyrén , určený pro vkládání do ztužujícího věnce , bude dopraven na staveniště společně s polystyrénem určeným pro vkládání do překladů a jeho skladování bude stejné . Výztuž pro ztužující pozední věnce bude dopravena na staveniště na Avii doplněné hydraulickou rukou , pomocí které bude složena na určenou nekrytou , zpevněnou , uzamykatelnou plochu . Vratný obalový materiál ( palety ) bude skladován ve skladu obalového materiálu a bude dle potřeby ze stavby odvážen , nevratný obalový materiál bude postupně likvidován a odvážen na skládku .


6.) Pracovní pomůcky , časové rozvržení prací a složení pracovní čety :

Výroba maltové směsi : spádová míchačka SM 150 : užitečný objem mísícího bubnu : 0,15 m³
jmenovitý výkon míchačky při obsluze :
- jedním pracovníkem - beton / malta 2,57 / 1,70 m³/hod
- dvěma pracovníky - beton / malta 3,42 / 2,05 m³/hod
mísící cyklus při obsluze : jedním pracovníkem - beton / malta 190 / 280 s
dvěma pracovníky - beton / malta 140 / 240 s
mísící čas - beton / malta 50 / 140 s
napěťová soustava : 380 / 50 V/Hz
rozměry v přepravní poloze - délka 1610 mm
šířka 880 mm
výška 1515 mm
hmotnost míchačky : 153 kg
lopaty , kbelíky , šufan , kolečka

Osazení stropních nosníků POT : pojízdný věžový jeřáb s kyvným výložníkem MB 80/100 :
nosnost : 4 000 – 5 000 kg při vyložení 20 – 10,5 m
výška zdvihu : 32 – 44 m
rychlost zdvihu : 1 ( 0,42 ) m/s
do nosnosti : 2 100 ( 5 000 ) kg
prodloužený výložník - nosnost 2 900 – 4 500 kg
vyložení 25 – 14 m
výška zdvihu 33,4 – 47,3 m
doba zdvihu výložníku : 105 s
rychlost otáčení : 1 l/m
rozchod kolejí : 4,6 m
kolejnice jeřábové dráhy typu T 150 , S 49
lžíce , šufan , kbelíky , trubicová vodováha , kozové lešení Teron I , podlážky, metr , dřevěná sloupková podpůrná konstrukce

Provedení ocelové kostry ztužujících věnců a ostatních železobetonových prvků :
pojízdný věžový jeřáb , pomůcky a materiál pro svařování ocelových prvků , drát , pákové kleště , kleště , metr , bednění

Sestavení stropní plochy a provedení věncového obvodu : lžíce , šufan , kbelíky , kolečka , vodováha ,
kladívko , provázek , kozové lešení Teron I , podlážky , drát

Betonáž stropní plochy : rukavice , lopaty , šufan , lžíce , vodováha , lať na stahování délky 2 m ,
pojízdný věžový jeřáb MB 80 / 100
koš na betonovou směs KB 750.2 - užitečný objem nádoby : 0,75 m³
autodomíchávač AM 330.1 : podvozek Škoda 706 MTSch 24
užitečný objem bubnu - 3 m³
užitečná hmotnost - 6 900 kg
celková hmotnost - 15 800 kg

plnící / vyprazdňovací čas - 15 - 20 / 35 - 50 s / m³
maximální přepravní rychlost se směsí - 60 km / hod
průměrná rychlost se směsí ve městě - 40 km / hod

Osazení stropních nosníků POT : 4 zedníci + 4 pomocníci ( 1 míchací centrum , 3 pomocníci ) + strojník
jeřábu
Položení armatury : 2 svářeči + 2 pomocníci
Provedení věncového obvodu : 4 zedníci + 4 pomocníci ( 1 míchací centrum , 3 podavači )
Sestavení stropní plochy : 4 zedníci + 4 podavači
Betonáž stropní plochy a věnců : 6 dělníků + strojník jeřábu + 2 pomocníci pro obsluhu koše

Zřízení bednění pro schodiště přímočaré : plocha bednění - 12,48 m²
doba sestavení - 12,48 m² * 1,34 Nhod / m² = 16,72 hod
zřízení bednění schodiště = 16,7 hod

Výztuž schodiště J 10 335 : váha betonářské výztuže - 0,126 t
doba položení výztuže - 0,126 t * 36,11 Nhod / t = 4,5 hod
položení výztuže pro schodiště = 4,5 hod

Výztuž ztužujícího věnce J 10 335 : váha betonářské výztuže - 0,3284 t
doba položení výztuže - 0,3284 t * 27,67 Nhod / t = 9,1 hod
položení výztuže pro ztužující věnce = 9,1 hod

Sestavení a zmonolitnění stropní desky : plocha stropních desek - 223,26 m²
směrná pracnost stropu POROTHERM tl. 230 mm : 2,178 h / m²
doba montáže stropních desek - 223,26 m² * 2,178 h / m² = 486,3 hod
montáž stropní desky = 486,3 hod
plocha podepření - 223,26 m²
doba sestavení - 223,26 m² * 0,14 Nhod / m² = 31,26 hod
zřízení podepření stropní desky = 31,3 hod
objem betonáže - 14,735 m³
doba betonáže - 14,735 m³ * 0,99 Nhod / m³ = 14,59 hod
betonáž stropních desek = 14,6 hod
plocha podepření - 223,26 m²
doba rozebrání - 223,26 m² * 0,1 Nhod / m² = 22,33 hod
rozebrání podepření stropní desky = 22,3 hod

Betonáž schodišťových desek : objem betonáže - 2,08 m³
doba betonáže - 2,08 m³ * 2,45 Nhod / m³ = 5,1 hod
betonáž schodišťových desek = 5,1 hod

Betonování ztužujícího věnce : objem betonáže - 8,106 m³
doba betonáže - 8,106 m³ * 1,45 Nhod / m³ = 11,75 hod
betonáž ztužujících věnců = 11,75 hod

Doprava betonové směsi : 1 autodomíchávač
objem bubnu - 3 m³
plnící čas - 20 s / m³ * 3 m³ = 60 s = 1 min , cesta na staveniště - 450 s = 7,5 min
vyprazdňování bubnu + přeprava a vysypání koše - 4 * 210 s = 840 s = 14 min
jedno otočení autodomíchávače na stavbu - 30 min
počet otočení - 27 m³ / 3 m³ = 9 domíchávačů , 1 každých 40 minut
doprava betonové směsi - 1 autodomíchávač = 6 hod

Odstranění bednění schodiště přímočaré : plocha bednění - 12,48 m²
doba rozebráníí - 12,48 m² * 0,34 Nhod / m² = 4,24 hod
rozebrání bednění schodiště = 4,2 hod


7.) Jakost a kontrola kvality :

Za kvalitu a dodržení přesných pracovních postupů , bezpečnost práce , kvalitu provedené práce zodpovídá stavbyvedoucí , který může kontrolou dodržování předpisů pověřit mistra . Je třeba také kontrolovat kvalitu pomůcek a strojů používaných pro stavební práce , aby se předešlo případným úrazům při pracovním procesu . Je třeba dohlížet na správnou polohu nosníků , dodržení přesné osové vzdálenosti a uložení , celistvost skládané stropní plochy , správnost polohy a kladení výztuže podle platné ČSN . Před provedením betonáže je třeba přizvat investora nebo jeho zástupce pro kontrolu konstrukce , která se zabetonuje . Před započetím betonáže a po ukončení zbývajících prací bude proveden zápis do stavebního deníku .

Žádné komentáře:

Okomentovat