Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Výběrová otázka

Výběrová otázka (, je to tak nebo to není tak?") sleduje zjištění, zda dotazova¬ný pochopil problém vcelku. Jako součást odpovědi se předpokládá argument pro nebo proti určitému tvrzení.
Přiřazovací otázka („Co ještě patří k věci?") předpokládá, že byla daná otáz¬ka zčásti zodpovězena, ale že odpověď je neúplná a proto je třeba ji doplnit.
Seřaďovací otázka („Které části patří k sobě podle daného hlediska?"). Také tato otázka vychází z jiné, předchozí, která byla zodpovězena bez ohledu na třídění prvků podle pořádajícího principu. Odpověď na ni má předchozí otázku upřesnit.
Postupová otázka („Co je nejdříve a co potom?") je obdobou předchozího příkladu. Předchozí otázka byla zodpovězena nesprávně bez ohledu na chrono¬logii diskutovaného procesu a proto je zapotřebí novou odpovědí upřesnit před¬chozí.
Rozdělovači otázka („Z čeho se to skládá?") má přinést zjištění, zda je dota¬zovaný schopen analýzy věci, jevu či procesu.
Tvořená otázka („Jak lze charakterizovat to či ono?") vyjadřuje požadavek generalizace, který má být obsažen i v odpovědi: Každý prvek dané třídy lze charakterizovat tak či onak.

Žádné komentáře:

Okomentovat