Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Excerpce je výběrový záznam ze studovaného materiálu

Excerpce je výběrový záznam ze studovaného materiálu. Přináší dílčí pro¬blém, citáty, argumentaci, navazuje na poznámky z přednášek. Rozvádí vybra¬né partie, např. zachycuje grafické schéma a výklad jeho částí. Sebevzdělávají¬cí se pracovník má dodržovat zásadu, že bude excerpovat pramen ve chvíli, kdy jej studuje, a že se tedy nebude znovu vracet k textu, aby vybíral citáty.
Excerpce má prohloubit ostatní typy poznámek vybranými vstupy, ve výstiž¬ných definicích a charakteristikách. Má objasňovat zvláště složitou problemati¬ku a tím napomáhat osvojování i opakování.
Excerpce může být doprovázena stručným vyjádřením stanoviska zpracova¬tele. Po formální stránce ovšem musí zahrnovat potřebné údaje, z kterého místa studijního materiálu byla pořízena. Chybí-li v záznamu dokonce i název mate¬riálu a jméno autora, stává se takový záznam sice užitečný pro osvojování, ale bezcenný pro pozdější písemné zpracování, argumentaci, reprodukci k výkla¬dovým či komparativním účelům aj.
Po formální stránce bývá excerpce různě objemná: někdy je to několikařád¬ková definice, jindy obsáhlá charakteristika. Excerpci ukládáme (je samozřej¬mě na samostatném listě) k problému, k němuž se vztahuje, tedy i k poznám¬kám z přednášky a ostatním výpiskům.

Žádné komentáře:

Okomentovat