Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Náslechy jsou v podstatě trojího typu

Náslechy jsou v podstatě trojího typu: příležitostné, periodické a hospitace. Na¬vzájem se od sebe liší cílem,, metodou poznámek a využíváním poznámek. Nao¬pak všechny tři typy náslechů mají stejnou formu záznamu. Posluchač má dodržo¬vat jednou provždy takovou formu, kterou si sám zvolí a na kterou si zvykne.
Tak formát papíruje buď A4 nebo A5. Píše se zásadně po jedné straně papíru, papírem se nešetří. Listy jsou předem číslovány. Každá přednáška je zazname¬návána vždy do samostatného svazku listů. Záhlaví je opatřeno datem a názvem přednášky a jménem lektora. Takto zpracovávané poznámky z přednášek se mohou stát součástí objemnější studijní dokumentace, případně mohou být samy doplňovány. Proto nemají být psány příliš hustě. Je-li to nutné, má mít papír levý okraj širší, aby bylo možno dodatečně vpisovat doplňky.
Příležitostný náslech klade na posluchače zvýšené nároky po stránce psy¬chické, věcné i formální. Lektora slyší poprvé, nezná tedy jeho způsob vyjadřo¬vání. Obsah může mít různou konstrukci. Ostatní posluchači jsou možná náhod¬ní a není tedy s kým se šeptem poradit, od koho získat informaci o faktech, jmé¬nech a různých názvech. O tom, jak se bude vyvíjet případná diskuse, lze sotva usuzovat předem.
Náslech má tedy být pokud možno formálně dobře připraven. Posluchač re¬gistruje i název přednášky. Je-li samostatná, bývá věnována jen jednomu pro¬blému. Již první minuta má přinést a u zkušeného lektora také přináší ohlášení programu, cíle přednášky, jejího členění, doporučení literatury a dalších důleži¬tých podrobností. Tato první minuta či dvě nesmí projít bez povšimnutí. Podob¬ně má být zachyceno členění přednášky, pokud je napsáno na tabuli. Orientace v látce je mimořádně důležitá. Dílčí problém nemusí být zachycen, ale struktu¬ra obsahu ano.

Žádné komentáře:

Okomentovat