Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Teze referátu jsou vyšším stupněm osnovy

Teze referátu jsou vyšším stupněm osnovy, jejím rozpracováním. Smyslem tezí je rámcový, syntetický popis problému formou jednoduchých vět, ať již holých nebo rozvitých. Věty jsou neosobní, v přítomném čase. Popis je stručný zvláště proto, že neobsahuje žádné další funkční prvky, jako např. výzvy, návo¬dy, návrhy, stanoviska, argumenty nebo příklady. Tyto funkční prvky, pokud je třeba, uvádí mluvčí již zpaměti.
Teze referátu však nejsou jeho doslovným textem. Autorovi, který si osvojil problém, mají uspořit čas při jeho rozpracování a zvláště - mají jej zbavit nejis¬toty z vystupování na veřejnosti.
Konstrukce tezí je totožná s konstrukcí osnovy, jak byla vpředu popsána. Znamená to, že teze nelze psát chronologicky, ale podle osnovy, která analyzuje objektivně daný problém, člení jej na menší celky, tvoří jejich hierarchii, oddě¬luje hlavní od vedlejšího a shrnuje (zobecňuje) příbuzné jevy či procesy.
Zpracování tezí jako přípravy k řečnickému vystoupení volí studující tehdy, když zpracovává nový problém, případně je-li jeho problém natolik rozsáhlý, že by mu osnova nevystačila. Zpracované teze též mohou být předloženy kon¬zultantovi jednak jako doklad písemné přípravy, jednak k případnému schválení.
Zkušenost a její písemné zpracování se zásadně liší od zpracování tezí pro¬blému, který se nachází mimo posluchače a závisí na studiu literatury.
Zkušenost naopak vychází z reality, která se studujícího přímo dotýká, máme-li na mysli zkušenost pracovní. Mezi nejobtížnější úlohy, které má studující plnit, patří písemné zpracováni zkušenosti. Ta spočívá ve změně jeho vlastní osobnosti v důsledku pracovních činností.

Žádné komentáře:

Okomentovat