Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Příprava ke kontrole výsledků studia

7.9 Příprava ke kontrole výsledků studia
Sebevzdělávající se pracovník nestuduje kvůli zkoušce. Studuje proto, aby se naučil něčemu novému a mohl to uplatnit v praxi. Nicméně zkouška je logickým vyvrcholením kteréhokoliv typu sebevzdělávání pracovníků v organizacích a na zkoušku je třeba se připravit. Nejen proto, že jejím úspěšným absolutoriem bývá splněn normovaný požadavek, ale také proto - a to je pro sebevzdělávají¬cího se obzvlášť důležité - že kontrola výsledků studia přináší informace o stavu vědomostí a dovedností.
V podvědomí široké obce sebevzdělávajících se pracovníků v organizacích je forma zkoušky před druhými osobami pod vlivem školní docházky a školské praxe zakotvena jako jediná forma kontroly výsledků studia. To ovšem už dáv¬no není pravda, dokonce ani ne ve školství.
Kontrola výsledků studia může mít v rámci sebevzdělávání různou podobu i význam, což záleží jednak na funkčních typech sebevzdělávání, jednak na jeho organizačních formách. Tak nutno předpokládat u základního, dlouhodobého sebevzdělávání průběžnou kontrolu, u sebevzdělávání operativního nebo akč¬ního korúxo\u jednorázovou. U normovaného sebevzdělávání je i kontrola nor¬mována, tj. závazná pro studujícího i organizaci, u sebevzdělávání nenormo¬vaného je kontrola závazná pouze pro studujícího.

Žádné komentáře:

Okomentovat