Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Česká próza po roce 45 - III.

Eduard Valenta
- Jdi za zeleným světlem
Hlavní hrdina spisovatel odchází z Prahy na venkov po rozvodu se svou ženou a po sebevraždě jejich dcery. Zde je později zastřelen ustupujícími německými vojsky. Jedinou jistotou člověka je smrt.

Karel Ptáčník
- Ročník 21
Zobrazil na několika českých chlapcích poslaných do Německa na nucené práce osud celé mladé generace. Ti z pracovního tábora utekli a na útěku se setkali se sovětskými tanky. Zaměřil se na psychologii postav.

Norbert Frýd
- Krabice živých
Autobiografický román s otřesnými zážitky z KT. Je to příběh Zdeňka Roubíka, který má na starosti kartotéku vězňů (krabice živých). Snaží se o úpravu jejich záznamů i přes riziko vlastního ohrožení.

Arnošt Lustig
Žijící žid, který prošel třemi koncentračními tábory aby mohl utéct z transportu smrti. Od té doby žil v USA, po 1989 navštěvuje i naši zemi. V dílech jej inspirovalo životní trauma.
- Démanty noci
Transport vězňů měl přestávku, během které mohli vězni ven. Nedaleko byl vůz s jídlem, pro které se jeden podnikavý vězeň vypravil. Byl však přistižen a zastřelen.
- Dita Saxová (novela)
Příběh osmnáctileté dívky, která přežila KT a byla ubytována v domě žen. Její trauma jí ale neumožnilo vybudovat nový život. Když nepomohla ani následná emigrace do SW spáchala sebevraždu skokem z ledovce.
- Modlitba pro Kateřinu Horowitzovou (novela)
Skupina židů si zaplatila cestu do zámoří, jeden žid chtěl zachránit polskou tanečnici Kateřinu, které cestu zaplatil také. Když se cesta později přes stále se zvyšující cenu změnila na Švýcarsko, měli projít dezinfekcí, což ale ve skutečnosti byla plynová komora. Jediná Kateřina podvod vytušila a zastřelila jednoho vojáka. Stává se symbolem statečnosti a aktivního boje proti zlu a násilí. Je v kontrastu s pasivitou ostatních.

Jan Otčenášek
- Romeo, Julie a tma (novela)
Student Pavel, syn majitele krejčovství, se jednou večer seznámil s židovskou dívkou Ester, která odmítla nastoupit do transportu do Terezína. Ukryje ji v pokoji za krejčovstvím, který mu otec zařídil, aby

Žádné komentáře:

Okomentovat