Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Světová literatura první poloviny 20. století 3/4

Francis Scott Fitzgerald
- Něžná je noc
Ve švýcarském sanatoriu se americký psychiatr Dick Diver seznamuje s duševně nemocnou dívkou Nicole. Na tu má citový vztah dobrý vliv. Následuje svatba, ale harmonický vztah narušuje sobecká Rosemary. Nicolina nemoc se o5 vrací a Dick ztrácí veškeré iluze. Román vrcholí citovým rozvratem v rodině.
- Velký Gatsby
Vypravěčem příběhu je Nick Carreway, který právě přijel do NY. Hlavními postavami jsou Daisy (sestřenice Nicka), Tom Buchanan (Nickův známý), Myrtle (Tomova milenka), George Wilson (manžel Myrtle) a Velký Gatsby – zbohatlík, který pocházel z chudé rodiny a kdysi byl zamilován do Daisy – ta ho nechtěla kvůli penězům – chudý.
Nick se s Gatsbym seznamuje a časem poznává jeho život. Zároveň zjišťuje, že stále miluje Daisy. Setkává se s ní a působí tím rozvrat jejího manželství. Když si to s Tomem na jednom večírku vyřizují, Gatsbyho autem je sražena Myrtle, za volantem ale seděla Daisy. Gatsby to ale vzal na sebe.

William Faulkner
Nositel Nobelovky, sloužil jako pilot.
- Absolóne, Absolóne
O tragických osudech jižanské rodiny v časovém úseku 100 let. Základem je příběh zakladatele rodu Thomase Sutpena.

Theodor Dreiser
Jeho tvorba představuje naturalismus a sociální realismus. Základním tématem jeho tvorby je kariéra lidí, kteří touží po bohatství a slávě, čemuž obětují všechno.
- Americká tragédie (román)
Mladý Griffith je z chudé rodiny a touží po bohatství a slávě. Střídá zaměstnání až se dostane do strýcovy továrny na prádlo. Naváže milostný poměr s Robertou, ale jakmile pozná, že by mu překážela v jeho kariéře a že by nemohl proniknout do vyšších spol. kruhů sňatkem s dcerou milionáře, snaží se jí zbavit. Při vyjížďce po jezeře těhotnou Robertu utopí. V soudním procesu je odsouzen k smrti.

Sinclair Lewis
Jako první americký spisovatel dostal Nobelovku.
- Arrowsmith (román)
O vzestupu mladého, energického lékaře, který svým preparátem zdolal epidemii cholery na tropickém ostrově. Musí ale své výsledky bránit proti zneužití.
- Babbitt (román)
Obchodník se začne bouřit proti rodinným a společenským konvencím, ale marně.

Žádné komentáře:

Okomentovat