Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Světová literatura 2. poloviny 20. století 2/4

jednotlivými postavami, které přitom vystupují ze hry, aby vyložily její smysl.
- Matka Kuráž a její děti (div. hra)
Drama se odehrává za třicetileté války. Titulní hrdinka je markytánka, která chce před válečnými hrůzami uchránit své tři děti, přesto je postupně jedno po druhém ztratí. Poslední byla zastřelena němá dcera Katrin, když se snažila bubnováním přivolat pomoc pro ohrožené děti ve spícím městě. Matka dál putuje za vojskem se svým zbožím, neboť z války, která přináší lidem hoře, je možno být živ, dá se na ní vydělat.
- Strach a bída Třetí říše
líčí nacistickou krutost

ITALSKÁ LITERATURA
V italském umění se ve 40. – 50. letech rozvinul neorealismus (řec. neos = nový, lat. realis = skutečný).

Alberto Moravia
Prozaik, dramatik, filmový kritik. Do 2. světové války se proslavil romány existencialistického ladění, jejichž společným rysem je pocit odcizení a neschopnost opravdového vztahu mezi lidmi:
- Římanka (román)
- Horalka (román)
Děj románu se odehrává v letech 1943 – 44, kdy se v Itálii hroutil fašistický režim a země byla postupně obsazována spojeneckými vojsky. Hlavní hrdinka románu římská hokynářka prchá se svou dospívající dcerou před válečným běsněním do chudého horského kraje, Ale ani tam neunikne válečným hrůzám; přijde o všechny úspory, nejbližší přátelé hynou v boji proti Němcům, dcera je znásilněna marockými vojáky z řad postupující americké armády. Hrdinka však dále zápasí o lásku a vzájemné porozumění. Po strastiplném putování se matka s dcerou vracejí do Říma a pokoušejí se o nový život.

Existencialismus - (z lat. existentia = jsoucno, bytí nebo z franc. existence = bytí): filozofický a literární proud 20. století. Zdůrazňuje lidskou aktivitu, volbu sebe sama, tj. subjektivně chápanou svobodu.

Jean-Paul Sartre
Francouzský spisovatel a filozof, pův. povoláním středoškolský profesor
Jeho filozofie spočívala v tvrzení, že člověk je „svým vlastním svobodným projektem“, je „odsouzen k svobodě“; jedinec zodpovídá za celé lidstvo.
- Nevolnost (román)
- Zeď (povídka)
- Mouchy, Počestná děvka, Špinavé ruce (romány)

Žádné komentáře:

Okomentovat