Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Česká próza po roce 45 - VII.

56=>

Jan Otčenášek
- Občan Brych
František Brych byl z chudých poměrů, vystudoval práva. Měl přítele, který mu nabídl emigrovat spolu s jeho rodinou. Odjeli na horskou chatu, kde čekali na převaděče. Brych ale zjistil, že s těmito lidmi nemá nic společného a i přes nepřízeň počasí s ještě jednou dívkou odchází zpět do Prahy.

Jan Procházka
- Zelené obzory
Agronom Ondřej nechce pomocí protekce získat pohodlné místo a přijímá místo vedoucího zanedbané farmy. Přišel na to, že zaměstnanci nemají kázeň a chtěl s tím něco udělat. To se však nelíbilo třem zaměstnancům, kteří ho šli zmlátit. On chtěl utéct, ale spadl na kosu. Utéct se mu podařilo, ale nakonec někde omdlel. Ráno ho našli a odvezli do nemocnice, odkud již plánoval svůj návrat.

Jarmila Loukotková
- Není římského lidu
Neronova doba, hlavní hrdina Petronius naštval císaře Nerona. Ten mu dal na výběr jak chce zemřít. Vybral si velkolepou slavnost, na které mu byly odborně otevřeny žíly.
- Spartakus
Hlavní hrdina gladiátor Spartakus
- Navzdory básník zpívá (o Villonovi)

Vladimír Páral
Vystudoval chemii, pracoval v továrně v Ústí nad Labem. Dělal laboratorní zprávy, ve kterých se často opakovalo – slova, odstavce. Tím chtěl naznačit dobový stereotyp. Východisko viděl v erotice.
- 5 způsobů ukájení (viz. MMS16)
- Mladý muž a bílá velryba (román)
O mladíkovi, který se zamiloval do Edity – jeho kolegyně z továrny. Jejich společným úkolem bylo vyloučit část chemikálie což se mu povedlo až po pracovní době, kdy nefungovaly ventilátory a on se otrávil.
- Radost až do rána (román)
- Válka s mnohozvířetem (román, scifi=>)
- Země žen (román)

Ludvík Vaculík
Průmyslovka => žurnalistika, jeho otec byl zapálený komunista, on byl proti. Napsal „2000 slov“ kde apeloval na dodržování ústavy a zákonů. Byl později zakázán. Založil samizdatovou edici „Petlice“
- Morčata
Hlavním hrdinou úředník v bance, který si nosil práci domů. Měl děti a pořídil morče. Jednou když večer pracoval ho napadlo, co by morče dělalo na skleněné desce. To ho inspirovalo k dalším pokusům.
- Český snář
Experimentální, reflexe až intimního života.

Milan Kundera
Přednášel na FAMU, byl donucen odejít, dostal občanství ve Francii, kde později vše vydával a na rodnou zem zanevřel. Nedovoluje ani překlady svých děl. Nelibě snášel kritiku.
- Monology (sb., poezie)
Věnovalo se erotice, nebylo v tehdejší době obvyklé

- Majitelé klíčů (drama)
- Směšné lásky (pov. soubor, próza=>)
o Já truchlivý bůh
o Eduard a Bůh
- Žert (román)
Období stalinismu, hlavní postavou komunista Ludvík, student VŠ, měl dívku, které z brigády žertem odeslal pohled s provokativním textem. Ta pohled nahlásila a když se vrátil, byl zatčen. Hroutí se mu i osobní život. Po letech se vrací do rodného města, kde potkává Zemánka, který se činil v jeho zatčení. Svede mu ženu, avšak zjišťuje, že již jeho ženou není a on ztrácí chtíč po pomstě.
- Nesnesitelná lehkost bytí (román)
Osudy emigrantů, lékaře a jeho ženy. Ta se chtěla vrátit zpět a jemu tedy nic jiného nezbývalo. Nebylo pro něj ale možné získat práci a tak se odstěhovali na venkov. On žil bohatým milostným životem aniž by se to dotýkalo jeho vztahu. Umírají v autonehodě.

Viewegh, Michal
- Báječná léta pod psa (román)
Děj v totalitním období, kniha je napsána z pohledu Kvida, který předčítá příběh jeho rodiny knižnímu nakladateli a snaží se jej přesvědčit, aby mu knihu vydal. Je to AB dílo.
- Román pro ženy
- Výchova dívek v Čechách
- Účastníci zájezdu

Žádné komentáře:

Okomentovat