Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Česká próza po roce 45 - IV.

se měl kde učit. Mezitím se do sebe zamilují, ale nemohou dát lásce volný průchod, protože by to znamenalo Esteřin odchod. Časem na ukrývání přijde a Pavel se obává udavačství, proto chce Ester přemístit na venkov k příbuzným. Načasování však bylo proti nim, ve stejné době se udál atentát na Heydricha a němci hledali ukryté parašutisty. Ester, protože nechtěla nikoho ohrozit, utekla na ulici, kde byla zastřelena.
- Kulhavý orfeus (román)
Pavel je nasazen s dalšími do letecké továrny, kde založil skupinu Orfeus. Ten se snažil škodit němcům. Nakonec se snažil nastražit výbušninu pod vagon avšak nestihl utéct.

Josef Škvorecký
- Zbabělci
Děj v Kostelci (Náchod), hlavní AB postavou je Danny Smiřický, který se pohybuje s partou lidí pasivně prožívajících válku, se kterými stvořili jazzovou kapelu a scházejí se v hospůdce. Usiloval o dívku Irenu, která však dávala přednost jinému a tak aby na sebe upozornil, postavil se drze proti německému důstojníkovi a nechal se zatknout. Protože byl zatčen v posledním týdnu před příjezdem sovětské armády, nebyl popraven.

Ladislav Fuks
- Pan Theodor Mundstock (román)
Hlavním hrdinou žid, žijící s vědomím, že půjde do KT. Je plný hrůzy a navíc trpí schizofrenií – jeho dvojník Mon. Rozhodne se připravit na vše, co ho čeká a vytvoří si systematický trénink (spí na prkně, cvičí hladovění, simuluje práci v lomu, …). Dílo má tragikomický závěr. Hrdina je sražen německým autem při přecházení ulice k shromaždišti.
- Spalovač Mrtvol
Hlavní postavou je pan Kopfrkingl, který pracuje v krematoriu. Má ženu, dceru a syna. Začíná okupace, při které zjistil, že žena má židovské kořeny díky čemuž by mohl přijít o práci ředitele krematoria. Oběsil ji, po čemž zjistil, že i děti mohou být v jeho kariéře problém. Syna ubil železnou tyčí, dcera utekla. Jej nakonec odvezli do blázince.

Bohumil Hrabal
Narozen v Brně-Židenicích, inspirován byl Nymburkem (pivovar), chvíli působil jako právník. Pracoval v Poldi Kladno, kde utrpěl úraz zad.
- Perlička na dně (povídková kniha)
V každém člověku je něco dobrého.
- Pábitelé (povídková kniha)
Z prostředí cementárny, před kterou sedí dědci a hádají se, jak ji řídit. Sledují je dva vypravěči, ukazuje se, že jeden přijel navštívit druhého syna. Syn ho přivítá a povídá o úrazech otce, spolu s matkou se smějí jeho neštěstím. Pak jdou dovnitř a baví se o úchylkách syna – zdolává extrémy.

Žádné komentáře:

Okomentovat