Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Světová literatura první poloviny 20. století 1/4

Světová literatura první poloviny 20. století


! Franz Kafka
Německy píšící A spisovatel židovského původu. Narodil se v rodině velkoobchodníka, vystudoval práva a stal se úředníkem pojišťovny. Ztroskotaly mu 3 pokusy o manželství a nakonec zemřel na TBC v rakouském léčebném ústavě.
- Proces (román)
Nedokončeno, prokurista banky Josef K. je v den svých 30tých narozenin zatčen bez oznámení důvodu. Je ponechán na svobodě a čas od času povolán k vyšetřování, které se odehrává na půdě činžáku. Soud je anonymní, nezkoumá vinu. Josef K. pochopil marnost jakékoli obhajoby a rezignuje i když se necítí vinen. V předvečer jednatřicátých narozenin ho dva muži odvádějí do lomu, kde ho bez vysvětlení probodnou.
- Proměna (povídka)
Mladý Řehoř Samsa živí rodiče i sestru a splácí jejich dluhy tak, že pracuje jako obchodník. Jednoho dne ale zaspí a zjistí, že se proměnil ve velkého brouka. Uvnitř je ale stále člověk. Neměl se tedy kdo starat o rodinu a o něj se začala starat sestra. Byl rodině na obtíž. Protože je nemohl živit, museli vzít podnájemníky, ti ale když jej zahlédli, dali výpověď. Přestala se o něj starat i sestra, jídlo mu nosila služka. Ta také rodině oznámila, když zeslábl natolik, že zemřel.

Romain Rolland (→ MMS13)
- ! Jan Kryštof (románový cyklus)
Na osudech hudebního skladatele německého původu (inspirován Beethovenem) podává široký obraz evropské a francouzské společnosti v období mezi Pařížskou komunou a 1.SVV.
- ! Dobrý člověk ještě žije (román)
Odehrává se v autorově rodném Burgundsku, prvky vitalismu. Jeho nejčtenější dílo.

Antoine de Saint-Exupéry (→ MMS13)
Francouzský hrabě, když nastoupil na vojenskou službu, na vlastní žádost byl přidělen k letectvu – usiloval o výcvik na pilota.
- Malý princ (filozofická pohádka)
Pilot ztroskotal s letadlem na Sahaře. Setkává se s malým princem z neznámé planety. Ten svou opustil, protože zapochyboval o lásce květiny (wtf?). Při putování poznává 5 planet – 5 negativních charakterů. Nakonec se setkává s liškou – jen láska a přátelství nás mohou zbavit osamělosti.

Heinrich Mann
Emigroval přes ČSR do Švýcarska, později do USA, kde zemřel.
- Profesor Neřád (satirický román)
Profesor Neřád – Raat – byl žáky a veřejností nenáviděn. Studenty neustále špehoval a objevil díky tomu zábavní podnik Modrý anděl, kde

Žádné komentáře:

Okomentovat