Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Světová literatura 2. poloviny 20. století 1/4

Světová literatura 2. poloviny 20. století


Začínají se objevovat nové literární proudy jako například neorealismus a existencialismus.
V literatuře se rovněž odráží poválečný neklid, léta napětí mezi Západem a Východem prakticky až do pádu železné opony.

SOVĚTSKÁ LITERATURA
Dva proudy:
V prvním autoři psali pod vlivem bezprostředních válečných zážitků, poznatků a zkušeností z fronty i týlu.
Ten druhý poukazoval spíše na smysl válečných událostí. Často se setkáváme s problémem začlenění vojáků do společnosti po návratu z fronty.

Michail Šolochov
- Osud člověka ( novela )
Hlavní postavou je řidič Andrej Sokolov, který vypráví o svých zážitcích z války. Byl zajat a deportován do Německa. Ke konci války se mu podařilo uniknout a přeběhnout k Rudé armádě. Za války ztratil ženu a dvě dcery, které zahynuly při bombardování, a v posledních dnech války na frontě padl jeho syn. Po válce pracoval jako řidič v kolchoze a ujal se malého sirotka Váni. Sokolov se vydává za jeho otce a v dítěti nachází nový smysl života. Celý děj vypráví Sokolov autorovi při náhodném setkání u přívozu.
- Tichý Don (čtyřdílný román)
který se odehrává na pozadí Velké říjnové socialistické revoluce a občanské války v Rusku. Hlavní hrdina je Grigorij Melechov

Alexandr Solženicyn
Ruský prozaik. Byl pronásledován a vězněn sovětským režimem, žil dlouho v USA, nyní opět v Rusku. Je nositelem Nobelovy ceny
- Jeden den Ivana Denisoviče (povídka)
Je příběhem člověka nespravedlivě odsouzeného k nuceným pracím v lágru. Jeho den je naplněn těžkou dřinou na stavbě v podmínkách mrazivé sibiřské zimy, a hlavně ohromnou snahou o přežití, která se projevuje v jeho vztahu ke spoluvězňům a k bídnému, o to vzácnějšímu jídlu.
- Souostroví Gulag (trilogie)
informuje nejen o poměrech v sovětských pracovních táborech 50. až 60. let, ale současně o tehdejších poměrech v bývalém Sovětském svazu.

NĚMECKÁ LITERATURA
Vedle literatury sovětské působili na naši tvorbu němečtí pokrokoví spisovatelé, kteří museli před fašismem emigrovat, někteří nakrátko do naší země.


Bertolt Brecht
Dramatik, divadelní režisér, básník, prozaik. Patřil k nejvýznamnějším představitelům avantgardního umění mezi dvěma světovými válkami. Před fašismem emigroval do Dánska, pak do USA. Je považován za tvůrce tzv. epického divadla: dramatický děj je přerušován buď vypravěčem nebo také

Žádné komentáře:

Okomentovat