Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Regionální literatura III.

Jan Skácel (→ netradičně…)
Významný brněnský autor, představoval PVD s patosem (oslava něčeho). Pocházel z vesnice u Strážnice, zemřel 89, byl zakázaným autorem.
[updt: Od 2002 čestným občanem Brna]

- Kolik příležitostí má růže
- Co zbylo z anděla
Modlitba na letce, který svrhl atomovou bombu na H
- Smuténka (název vymyslel básník)
- Metličky
Odráží se zde návštěva Vietnamu.
- Kdo pije potmě víno
- 11tý bílý kůň
- 13tý bílý kůň
- Jak šel brousek na vandr (pohádky pro děti=›)
- Pohádka o velikém samovaru


[plc4: Milan Kundera]
[plc4: Milan Uhde]

Alois a Vilém Mrštíkové (→ MMS8)
[updt: Oba v Brně studovali]

- Maryša
Sociálně laděná hra má pět dějství, odehrává se na slovácké vesnici. Maryša, dcera bohatého sedláka Lízala a Francek, syn chudé domkářky, se mají rádi. Francek je ale odveden na vojnu a rodiče přinutí Maryšu k sňatku s ovdovělým mlynářem Vávrou, přestože má tři děti a špatnou pověst, že svou ženu bil a trápil. Manželství není šťastné. Po dvou letech se vrací Francek a chce s Maryšou utéct do Brna. Ta odmítá, přestože se rozhodla manžela otrávit jedem na krysy, což udělá prostřednictvím kávy. Maryša je nakonec zproštěna viny.


! Rudolf Těsnohlídek
G.HK, FF.A, nedokončil, díky anarchismu pronikl do okruhu Neumanna. Jeho tvorba vyžaduje jeho životní pesimismus, zdůrazňuje tragické situace. Život ukončil sebevraždou (v Brně).

- Liška Bystrouška
Bystroušku uloupil revírník, který ji doma přivázal k boudě. Liška se prokousala a za uvázání mu kradla slepice. Chytla se do pasti – usekla jí kousek ocásku. Zamilovala se do lišáka Zlatohříbka a vdala se za něj.

Žádné komentáře:

Okomentovat