Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Česká próza po roce 45 - V.

- Taneční hodiny pro starší a pokročilé (novela)
- Ostře sledované vlaky (novela)
Hlavním hrdinou je Miloš Hrma, mladý výpravčí, který se dostal na stanici, kde působil i výpravčí Hubička. To byl sukničkář a velice Milošovi imponoval, během nočních služeb se věnoval Zdeničce, která to ale nestačila skrýt doma a její matka si na Hubičku stěžovala. Hrma měl svou přítelkyni, ale kvůli sexuálním problémům se chtěl zabít v hotelu. Zachránil jej údržbář. Na Hubičku měla přijít kontrola, proto požádal Miloše, aby za něj na německý vlak svrhl bombu. Na oplátku mu slíbil domluvit ženu, která jej sprostí jeho problémů, což se záhy stalo. Miloš výbušninu při akci shodil, všiml si ho ale voják a postřelili se navzájem. Oba umírají v příkopu u kolejí.
- Postřižiny (román)
Hlavní postavy pivovarníková a její strýc – opak jejího muže (introvert)
- Krasosmutnění
- Obsluhoval jsem anglického krále (román)
Slabomyslný hlavní hrdina, oženil se s nacistkou a měli dítě, skrz ni se dostal ke kufříku se známkami a stal se milionářem. Byl ale ohledně peněz příliš extrovertní a byl spolu s dalšími boháči zavřen.

Ota Pavel
Jeho dílo silně AB, inspirací mu byl otec – obchodní cestující a příroda kolem Berounky.
- Smrt krásných srnců (povídková kniha)
Vzniklo na konci autorova života, vzpomíná na mládí, na otce, který si vždy dokázal poradit. Je patrný autorův silný vztah k přírodě. Je zde i postava strýce Proška a jeho vlčáka Holana, král pytláků. Když přišla okupace, rodina se stala nežádoucí, protože otec byl žid.
o Smrt krásných srnců
Před odchodem synů do KT se otec rozhodl, že jim musí opatřit pořádnou porci masa. Odjel ke strýci Proškovi lovit ryby. Když nebraly, za pomoci vlčáka ulovil obrovského srnce.
o Kapři pro wehrmacht
Hned na začátku okupace otci vzali buštěhradský rybník. Než musel odjet do KT, vylovil v noci všechny kapry. Když pak příští rok přijeli kapry lovit němci, nikdo nedokázal vysvětlit, proč je rybník prázdný.

Žádné komentáře:

Okomentovat