Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Světová literatura první poloviny 20. století 4/4

John Steinbeck
Nositel Nobelovky, napsal spoustu románů, ve kterých líčí těžké osudy amerických nižších vrstev jak ve městě, tak na venkově.
- O myších a lidech (novela)
Je o dvou chudácích, kteří při nekonečném putování za prací sní o místě, které by pro ně bylo domovem. Jedním z nich je slabomyslný, silný avšak dobrosrdečný Lennie. Jeho „ochráncem“ je John, který usměrňuje Lennieho zálibu v hlazení hebkých věcí. Novela vrcholí v momentě, kdy manželka šéfova syna obdivuje Lennieho sílu a snaží se mu přiblížit, dovolí Lenniemu hladit její vlasy. Toto má za následek zlomení vazu ženy. John chce Lennieho uchránit před lynčováním a zastřelí ho.

Michail Bulgakov
Vystudoval medicínu a později pracoval jako žurnalista, spisovatel, aj.
- Mistr a Markétka (filozofický román)
Prolíná se zde biblický příběh ukřižování Krista s příběhem Fausta, vypráví o Pilátu Plontském. Mistr je autorem románu.

Boris Pasternak (→ MMS13)
Obdržel Nobelovu cenu, které se na nátlak sovětských orgánů zřekl.
- Doktor Živago
Na začátku se odehrává pohřeb Živagovy matky, po jejíž smrti musel se zůstat se strýcem a odstěhovat se do Moskvy. Zde byl lékařem a setkal se se svou ženou Antonií. Během revoluce se z bohaté rodiny Živagů ale stali chudáci bez domova. Odjíždí tedy do Jurjatina (Živagovo rodiště), ale Živago musí jako lékař na frontu. Tam poznává Larisu, jejíž životní příběh je další linií knihy. Po válce se Živago vrací do Moskvy k rodině, ale po pár dnech ve městě potkává Larisu a odjede s ní do Jurjatina (co má furt s tím rodištěm??), kde žijí v hrozných podmínkách odříznutí od světa (haha, blbci :D). Nakonec Lara s dcerou podlehnou naléhání milence z mládí a vrací se do Moskvy. Živago až po několika letech, pak si najde novou ženu a získá místo lékaře. Na své první cestě do práce ale zemře na infarkt v šalině

Žádné komentáře:

Okomentovat