Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Válka v české literatuře 2/3

3.proud
Satiricky laděná díla nesledovala historické události války, ale člověka v ní a základní otázky lidského života, na které si ve válce musel hledat odpověď.

Jaromír John
- Večery na slamníku (sborník povídek)
Představují válku z trochu jiné stránky – z nemocnic, dobrovolných škol, … Vyprávějí s humorem o nepříjemných stránkách války a o proměně lidských citů ve vypjatých situacích.

Jaroslav Hašek
Studoval gymnázium, které musel pro neprospěch opustit, pak se vyučil drogistou a následně vystudoval obchodní akademii. Stal se zaměstnancem banky Slavia, ale to brzy opustil. Byl krátce vězněn pro svoji anarchistickou činnost. V roce 1911 založil Stranu mírného pokroku v mezích zákona, za kterou kandidoval. Později dobrovolně narukoval k 91. pluku a s ním odešel na haličskou frontu. O svém úmyslu narukovat nikomu neřekl a byl proto chvíli hledán. Na frontě přeběhl na ruskou stranu a skončil jako voják v ČS legiích v Rusku. Posléze přestoupil k bolševikům. 1920 se vrátil do Phy a o5 začal žít bohémsky. Tehdy začal psát knihu o Švejkovi. Později odešel do Lipnice, kde 1923 +.
Již od 18 let se projevil jeho spisovatelský talent a začal publikovat své práce v novinách a časopisech. Jeho dílo zahrnuje velké množství povídek, fejetonů, časopiseckých článků a črt (??), které zprvu tématicky čerpaly z jeho cest po evropských zemích. Projevuje se v nich Haškův smysl pro životní hodnoty prostého člověka i životní styl vyděděnce. V řadě povídek se vyslovil kriticky proti výchovnému systému v Rakousko-Uhersku, proti církvi, politickým stranám, armádě, atd.

- Trampoty pana Tenkráta (soubory povídek)
- Můj obchod se psy a jiné humoresky
- Dobrý voják Švejk a jiné podivné historky
- Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války (4dílný hist. román)
o Na začátku oznamuje Švejkovi posluhovačka Müllerová, že byl zavražděn arcivévoda Ferdinand. V pražském hostinci se Švejk setkává s tajným policistou Bretschneidrem, který Švejka zatýká protože tvrdí, že bude válka. Ocitne se na policejním ředitelství, poté v blázinci. Když válka skutečně vypukne, je Švejk povolán na vojnu a protože trpí silným revmatismem, veze ho k odvodu Müllerová na kolečkovém křesle. Poté je léčen v nemocnici pro simulanty, poté slouží u polního kuráta Katze. Ten ho prohraje v kartách a Švejk skončí jako vojenský sluha u nadporučíka Lukáše. Ten mu přikáže, aby sehnal stájového pinče. Švejk jej ukradne, ale ukáže se, že pes patřil plukovníkovi Krausovi von Zillergutovi a Lukáč je poslán k 91. pěšímu pluku do ČB. Švejk pochopitelně s ním.
o Do ČB jedou rychlíkem, kterej se díky Švejkovi zastaví (kecal s železničním zaměstnancem o záchrannejch brzdách a někdo za ňu zatáhl).
Když se konečně dostávají na frontu, nadporučík Lukáš se zde o5 zaplete s vdanou paničkou a pošle Švejka s dopisem. Ten, doprovázený kamarádem Vodičkou, se dostane do rvačky s jejím manželem, která skončí jako pouliční bitka. Za to jsou oba zatčeni. Oba se ale dostali úspěšně ven a Švejk byl ještě povýšen

Žádné komentáře:

Okomentovat