Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Humor a satira v české literatuře II.

ves. Jeník z inscenuje falešné přepadení Mastílkové a sám ji pak naoko zachrání. Mastílková se navíc dozví, že ženich, kterého Lidunce vybrala je chudý podvodník. Nyní už je tetiččino srdce dosti obměkčeno, aby pochopila, že je Češka a má vše české chtít. Stává se z ní vlastenka a svoluje ke svatbě Lidunky a Jeníka. Sama se sbližuje s Jeníkovým otcem Václavem Kroutilem.
Na konci hry přichází slepý muzikant Mareš a zpívá píseň Kde domov můj.
- Strakonický dudák
Dudák Švanda by se rád oženil s Trnkovic Dorotkou, ale pro starého Trnku je Švanda příliš chudý ženich. Švanda se tedy rozhodne, že si na svatbu vydělá hraním na dudy, a to i přes domluvy přítele Kalafuny. Švandova matka, víla Rosava, chce svému synu pomoci. Proto očaruje jeho dudy, Švanda je velmi úspěšný a dokonce ho pozvou do královského paláce, aby uzdravil smutnou princeznu Zuliku. Nicméně jeho sekretář se stane vychytralý Vocilka, který chce zneužít jeho umění a obohatit se. Nakonec mu pomáhá až jeho přítel Kalafuna a Dorotka.

! Karel Havlíček Borovský
Psal politickou satiru, narozen v Borové u Přibyslavi, gym. v Německém Brodě, kněžský seminář v A (vyloučen). Pobýval v Rusku jako vychovatel. Po revoluci 1848 vystupoval radikálně proti vládě, ta mu za to zakazovala publikování novin a časopisů. Později sice vyhrál soud, ale přesto byl převezen do Brixenu, odkud byl propuštěn krátce před svou smrtí. Na pohřbu mu dala Božena Němcová trnovou korunu jako symbol mučednictví.

- Epigramy
krátké satiricky útočné básně s pointou, kritický poměr k živ. a světu
věnovány Církvi, Králi, Vlasti, Múzám, Světu
- Tyrolské elegie
Popisuje zde své zatčení. Popis je humorný, kritizuje policii, společenský systém. Používá skutečných jmen a příhod.
- Křest sv. Vladimíra
Příběh boha Peruna. Car chtěl, aby mu Perun zahřměl na oslavu, což Perun odmítl. Car ho tedy dal chytit a utopit. Velmi vulgární dílo.
- Král Lávra
Irská lidová pověst o králi s oslíma ušima. Králův holič toto tajemství nesmí prozradit. On už to v sobě nemůže udržet a řekne ho vrbě. Z té si někdo udělá píšťalku, která to roztroubí po celém kraji.

Jan Neruda (→ MMS10)
- Hřbitovní kvítí
Velmi pesimistická sbírka, autor je zklamán z tehdejšího života, nedůvěřuje.
- Balady a romance

Žádné komentáře:

Okomentovat