Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Světová literatura první poloviny 20. století 2/4

vystupovala šantánová zpěvačka. Pocítil k ní náklonnost a stává se denním návštěvníkem podniku a její šatny. Když se informace dostane na veřejnost, je profesor propuštěn. Žení se se zpěvačkou a stále hlouběji zapadá do morálního bahna. Nakonec byl uvězněn na popud bývalého žáka.

Thomas Mann (→ MMS13)
Nositel Nobelovky, stejný osud jako bratr, ale vrátil se do Švýcarska a zemřel v Curychu.
- Josef a bratři jeho (románová tetralogie)
Josef byl svými bratry prodán jako otrok do Egypta. Tam svou rozvahou zachránil egyptskou říši před hladomorem. Když k němu přišli jeho bratři a otec žádat o pomoc, nepoznali jej. On jim odpouští.
- Doktor Faustus (román)
Hlavní hrdina – geniální hudebník – je ochoten se za tvůrčí inspiraci zříci lásky a odevzdat duši ďáblu.

Lion Feuchtwanger (→ MMS13)
Židovský spisovatel německy píšící, emigroval D=>F=>USA.
- Žid Süss
- Židovka z Toleda
- Lišky na vinici

Erich Maria Remarque (→ MMS13)
Odešel jako dobrovolník do 1. světové války, později byl zraněn. Poté vystřídal řadu povolání. Po nástupu nacismu (33) se dostal na index zakázaných autorů a poté, co byl zbaven D občanství odjel do NY, kde získal americké. Po válce se vrátil do SW, kde zemřel.
- Tři kamarádi
Příklad krásného přátelství, ozývá se nástup fašismu.
- Nebe nezná vyvolených
Milostný román z prostředí automobilových závodů. (Lillian TBC)

Ernest Hemingway (→ MMS13)
Představitel ztracené generace, držitel Nobelovy ceny. V 1.SVV byl dobrovolníkem italské armády, poslední roky života strávil na Kubě. Trpěl depresemi, což ho pravděpodobně přivedlo k sebevraždě.
- Stařec a moře
Rybář Santiago se po mnoha neúspěšných lovech vydává na moře sám (lovil s malým chlapcem). Uloví obrovskou rybu, se kterou zápasí dva dny, ale na cestě z5 je napaden žraloky a vrátí se jen s kostrou ryby. Dílo ukazuje, že Santiago udělal vše pro to, čeho chtěl dosáhnout – vyhrál svůj boj s rybou. „Člověka je možno zničit, ale ne porazit.“

Žádné komentáře:

Okomentovat