Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Humor a satira v české literatuře V.

Kritika zmechanizovanosti života v moderní konzumně zaměřené společnosti. Lidem vyhovuje stereotyp – hlavně bez iniciativy.
o Soukromá vichřice (novela)
4 partnerské dvojice, které stereotyp řeší sexem, ale i tam je postihne zevšednění.
o Katapult (novela)
Inženýr Jošt se nechce nudit a tak na trati Ústí n/L -> Brno, kterou často služebně projíždí, naváže vztahy se sedmi ženami (machr :D). Když ale zjišťuje, že ženy chtějí rodinu, chce se vrátit k té svojí. Umírá náhle v letadle, kterým spěchal do ÚnL.
o Milenci a vrazi (román)
o Profesionální žena (román)
Láska je redukována jen na sex.

! Bohumil Hrabal
- Ostře sledované vlaky
Hlavní postavou mladý výpravčí Miloš Hrma, který se dostal na stanici, kde mu jeden výpravčí – Hubička – velice imponoval. Byl to sukničkář, během nočních služeb se věnoval Zdeničce. Ta když přišla domů, matka na to přišla a stěžovala si na něj. Hrma měl svou dívku, ale kvůli sexuálním problémům chtěl v hotelu spáchat sebevraždu. Zachránil ho ale údržbář. Na Hubičku přišla kontrola – měl svrhnout na sledovaný vlak výbušninu – tak požádal Hrmu, aby to udělal za něj, a na oplátku mu domluvil ženy, které jej zprostily jeho sexuálních problémů. Když byl na oné akci a svrhl na vlak výbušninu, všiml si jej voják hlídkující na konci vlaku. Vzájemně se postřelili, on vojáka poté dorazil. Oba umírají.

! Josef Kainar
- Člověka hořce mám rád
Vidí zde člověka nedokonalého, proto je jeho láska hořká.
o Je to
V této básni poukazuje hromadou smetí na nedostatky života.

Divadla: Semafor (Suchý, Šlitr; Šimek, Grossmann), Ha-divadlo, Divadlo Husa na provázku, Sklep, Studio Ypsilon, Divadlo Járy Cimrmana.

Žádné komentáře:

Okomentovat