Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Analytické prameny

7.7.8 Analytické prameny
Analytické prameny tvoří velmi pestrou skupinu materiálů. Patří sem statisti¬ky, harmonogramy, provozní podklady, faktografické přehledy, ale i grafy, pře¬hledy a přílohy k problémovým materiálům aj. Některé prameny tohoto druhu mají ilustrativní, jiné argumentační povahu. Studují se v souvislosti s problé¬mem hlavním. Tak např. inventární soupis zachycuje určitou kategorii předmě¬tů, avšak samostatným předmětem studia se stává pouze v souvislosti s jiným problémem, např. ekonomickým nebo právním. Statistiky se obvykle studují globálně, tj. předmětem osvojení nejsou série čísel, nýbrž vzestupné či sestupně vývojové linie (tendence, trendy).
7.7.9 Formální typologie studijních pramenů
Při řešení pracovních a studijních úkolů volí jedinec takové studijní prameny, kleré svým obsahem umožňují získat potřebné informace a osvojit si je. Při vyhledávání takových studijních pramenů ovšem studující nejednou zjišťuje, že nemůže upotřebit ani zdaleka všechno, co se tematicky váže k jeho potřebě.
Příčina spočívá mj. v tom, že potřebné poznatky jsou různým způsobem zpra¬covány, rozšiřovány, uspořádány, že mají různý stupeň zobecnění a zaměření. Proto má studující alespoň ve všeobecných obrysech znát charakter těchto pra¬menů po formální stránce, neboť podle formy pozná velmi často, jaké asi obsa¬hové rozměry může mít příslušný studijní materiál.
K důležitým formálním znakům patří určení (komu jsou materiály určeny, zda širokým vrstvám čtenářů nebo jen vybraným příjemcům), dále periodicita (vycházejí-li materiály pravidelně nebo nepravidelně, případně jednorázově jed¬nou provždy) a. původ (je-li vydavatelem vlastní pracoviště nebo celonárodní instituce aj.). Kromě těchto formálních znaků mohou ovšem být rozlišovány ještě mnohé další. Čím více jich známe, tím spíše můžeme usoudit na úroveň obsahu a možnosti jeho využití v konkrétním případě. Tak objem materiálu na¬svědčuje o množství poznatků,,/or/wá/ o jejich druhu a provedení, technika zpra¬cování a. prostředek vyjádření o předpokládaném použití a významu aj. Podrobně se těmito znaky zabývá informatika, která řeší zvláště otázky získávání (výbě¬ru), zpracování a uchovávání informací.

Žádné komentáře:

Okomentovat