Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Základní filosofické pojmy - další pokračování

23. skepticismus filosofický postoje nebo směr zdůvodňující skepsi nebo argumentující prostřednictvím skepse při řešení epistemologických otázek. Objevuje se obvykle jako reakce na dogmatické nebo spekulativně metafyzické filosofické systémy. Viz Antický skepticismus, metodická skepse R. Descarta. Jako skepticismus bývají označovány též filosofie, které se soustřeďují na kritiku poznání, analýzu jeho předpokladů a vymezení jeho hranic, např. D. Hume nebo I. Kant. V současné době je skepticismus spíše součástí celé argumentace (ne pouze základní filosofické postoje).

24. materialismus považuje za základní princip veškeré skutečnosti látku, hmotu či jinak vesměs fyzikálně prokazatelné a objektivně existující entity. Veškeré duchovno je pojímáno jak odvozené, v extrémních případech dokonce jako redukovatelné na látkovou povahu.

25. idealismus filosofický termín používaný od 18. století; do filosofie ho zavedl zřejmě G. W. Leibniz. Označoval jím filosofy, kteří „stejně jako Platón nepojímají duši jako materiální věc“. V dalších dějinách se vyskytovala dvě pojetí:
a) idealismus v teorii poznání, který vychází z toho, že objekty našeho poznání, které jsou nám bezprostředně dány, nejsou reálně, materiální věci, existující nezávisle na subjektu, ale jejich ideje.
b) etický idealismus, který říká, že zdůvodnit a mravně řídit naše jednání můžeme a máme pouze na základě poznání ideálních principů jednání.

Žádné komentáře:

Okomentovat